Banca Mondială, Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi UNICEF, agenţia ONU pentru copii, au transmis într-o declaraţie comună că fondurile vor fi destinate extinderii accesului la vaccinare, depistare şi tratament în întreaga lume, potrivit Reuters.

O femeie moare din cauza cancerului de col uterin aproximativ la fiecare două minute, aproximativ 90% dintre ele în ţările cu venituri mici şi medii, au precizat partenerii acestui proiect, unde accesul la vaccinuri preventive, precum şi la screening şi tratament poate fi foarte limitat.

ULTIMELE ȘTIRI

NYT: Trump s-a întâlnit cu Elon Musk pentru o potențială donație de campanie

Avocat: Tragedia de la Crevedia se rezumă la un singur cuvânt: bani

Emil Boc: Extremismul poate pune în pericol viitorul democratic al Europei

Siegfried Mureşan: Primarii liberali gospodari, principala armă în faţa discursului al populiştilor de la AUR

Vezi mai multe articole din categoria social

Acest lucru contrastează cu multe ţări cu venituri ridicate care au introdus vaccinul în anii 2000. Vaccinul protejează împotriva virusului papilomavirusului uman (HPV), cauza majorităţii cancerelor de col uterin la nivel mondial.

„Avem cunoştinţele şi instrumentele necesare pentru a face din cancerul de col uterin o istorie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar programele „încă nu ating amploarea necesară”.

Forumul pentru eliminarea globală a cancerului de col uterin, desfăşurat la Cartagena, Columbia, a oferit ocazia de a schimba această situaţie, a spus el, deoarece guvernele şi partenerii mondiali din domeniul sănătăţii s-au angajat să colaboreze pentru a pune capăt acestei boli.

OMS a aprobat deja trecerea ţărilor de la o strategie de vaccinare în două sau trei doze la o singură doză, pentru a proteja mai multe fete. Ţările prezente la forum, precum Republica Democrată Congo, au declarat că vor începe să introducă vaccinul cât mai curând posibil.

Banca Mondială va aloca 400 de milioane de dolari pe o perioadă de trei ani, cu 180 de milioane de dolari de la Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi 10 milioane de dolari de la UNICEF.