Impactul climatic reprezintă „o ameninţare uriaşă” la adresa aprovizionării cu banane, lucru care va duce la creşterea preţului acestora, a arătat Pascal Liu, economist senior, unul dintre experţii din industrie prezent la Forumul mondial al bananelor, care s-a reunit marţi la Roma pentru a aborda provocările cu care se confruntă acest fruct, relatează BBC.

Forumul reuneşte părţile interesate din industrie – comercianţi, ţări producătoare, exportatori şi instituţii de cercetare.

ULTIMELE ȘTIRI

Adrian Sârbu: Democrația a deraiat. Găștile de partid promovează impostura și prăduiesc banii de la buget. Principiile de guvernanță sunt sfidate. Și interesul tău, ca votant și plătitor de taxe

Avertisment. Preţul bananelor va creşte, avertizează experţii

DIICOT. Peste 500 de migranţi puşi în pericol de traficanţi: sume între 4000 şi 5000 de euro pentru fiecare

O regiune celebră din Franţa, pas spre autonomie. Există acordul guvernului

Vezi mai multe articole din categoria economic

Dincolo de problemele de aprovizionare, bananele sunt sensibile la creşterile de temperatură, lucru care ar putea distruge culturile în unele zone, consideră experţii.

Unele magazine din Marea Britanie s-au confruntat recent cu penurie de banane din cauza furtunilor de pe mare, care au întârziat aprovizionarea.

Numai Marea Britanie importă în jur de 5 miliarde de banane în fiecare an, iar aproximativ 90% dintre acestea sunt vândute prin intermediul supermarketurilor.

Încălzirea globală atrage şi atrage şi boli ale plantaţiilor de bananieri, precum Fusarium Wilt TR4, o infecţie fungică, care a ajuns din Australia şi Asia în Africa şi în America de Sud.

Odată ce o plantaţie este infectată, aceasta ucide toţi bananierii, iar experţii spun că este extrem de greu de eliminat.