Se caută un superstar la metroul londonez. Pentru prima dată în ultimii 7 ani, autoritățile britanice acordă noi licențe pentru muzicienii stradali.

Audițiile au început deja și peste 200 de cântăreți talentați încearcă să cucerească juriul. Cu saxofonul în fața impunătorului Big Ben. Locul e important dacă vrei să ai succes ca muzician stradal în Londra. Stațiile de metrou sunt cap de listă. Au o acustică bună și un public numeros.

Justine Simmonds, viceprimarul Londrei: „În jur de un miliard de oameni folosesc anual metroul din Londra. Imaginați-vă cum ar fi să ai un asemenea public”.

Dar, mai întâi, artiștii trebuie să solicite o licență. Castingul se organizează în subteran.

Cum nu s-au mai făcut selecții de dinainte de pandemie, acum cererea e mare. Au aplicat peste 450 de persoane, dar la metrou e loc doar pentru jumătate dintre ele.

Anne Gavaghan, membră a juriului: „Cred că ar trebui să exersezi mai mult asupra cântatului la pian și la voce, în același timp”.

Fiecare cântăreț are la dispoziție 10 minute ca să convingă un juriu format dintr-un muzician profesionist și un angajat al metroului londonez. Participanții sunt analizați în funcție de repertoriu, abilități muzicale și stiluri de interpretare.

Ceder Rose Johnson, muzician stradal: „Cred că orice e posibil. Avem nevoie doar de puțin noroc”.

Francesco Nasone, muzician stradal: „E un vis. Îmi doresc să devin un cântăreț cunoscut, cum e Ed Sheeran”.

Într-o zi bună, muzicienii stradali din Londra pot strânge din donațile trecătorilor echivalentul a 120 de euro.