O replică a unui sanctuar neolitic, vechi de șase mii de ani, poate fi de acum admirată într-un punct muzeal din Timiș. Noua atracție turistică este unică în România, iar în Europa găsim puține de acest fel.

Cei care ajung în comuna Parța, aflată la 15 kilometri de Timișoara, sunt invitați într-o călătorie în timp. Acolo este găzduită replica sanctuarului neolitic, realizată de specialiști de la Muzeul Banatului. Dar oaspeții sunt așteptați să admire și expoziţii care vorbesc despre săpăturile arheologice din localitate.

Vizitatoare: „E o oportunitate grozavă pentru comunitatea locală să se lanseze în turism.”

Vizitator: „Partea istorică m-a impresionat, faptul că au fost atâtea urme de locuire. Obiceiuri, traditii și atâta viață. Practic, în aceste locuri nu prea sunt urme, dar noroc cu arheologii că le-au descoperit.”

Totul a început odată cu excavările făcute în anii ’70 în zona, care au adus la lumina construcții și obiecte ce indicau existența unui complex de cult sofisticat. De pildă, statuetele scoase la iveală ilustrează o zeitate feminină și un taur – simboluri ale fertilității în acele vremuri demult apuse.

Arheologii au descoperit că sanctuarul a fost la un moment dat incendiat, iar replica păstrează inclusiv urmele focului.

Vizitatoare: „Vor să sugereze și prin stâlpii ăștia arși că a fost incendiat. E binevenit, mă bucur că sunt astfel de inițiative.”

Proiectul a fost realizat cu fonduri europene. Valoarea acestuia se ridica la 400.000 de euro.

Reporter: Ce reprezenta sanctuarul pentru oamenii din acea vreme?

Dan Ciobotariu, muzeograf Muzeul Banatului Timișoara: „Cam ce reprezintă și azi pentru noi clădirile cu încărcătură spirituală. Un centru care îți dă personalitate comunității.”

Punctul muzeal de la Parța poate fi vizitat în fiecare weekend, de la ora 10 la 18. Accesul este gratuit.