Schimbările climatice sezoniere pot produce modificări temporare și la nivelul corpului uman, atât din punct de vedere psihologic, cât și fizic.
Astenia de primăvară reprezintă o formă de tulburare afectivă sezonieră, manifestată în principal printr-o stare de epuizare, dispoziție proastă și iritabilitate.
Cu alte cuvinte, în ciuda faptului că natura înflorește și temperaturile cresc, persoanele care se confruntă cu această tulburare prezintă o stare generală brusc alterată. Deși acest fenomen poate părea ilogic, există o serie de explicații științifice care stau la baza sa.
Iată cum se manifestă astenia de primăvară, de ce apare și cum să o gestionezi cu succes.
Astenia de primăvară este o tulburare afectivă sezonieră, temporară, care apare pe măsură ce anotimpurile se schimbă. Aceasta tinde să apară regulat, anual, de fiecare dată în aceeași perioadă a anului, relatează VeryWellHealth.
Tulburarea afectivă sezonieră apare mai frecvent în perioada toamnă-iarnă, fiind cunoscută sub denumirea de astenie de toamnă. Aceasta se instalează ca urmare a scurtării zilelor și a dezechilibrării ritmului circadian, ameliorându-se odată cu apariția primăverii. Cu toate acestea, unele persoane se confruntă cu forma inversă a tulburării, care se instalează în sezonul de primăvară-vară și se ameliorează toamna.
Astenia de primăvară cauzează atât simptome fizice, cât și tulburări la nivel psiho-emoțional. Potrivit Healthline, manifestările asteniei de primăvară variază de la o persoană la alta și pot include:
Nu încerca să te diagnostichezi singur. Dacă simptomele sunt puternice sau interferă semnificativ cu activitățile tale zilnice, este important să te adresezi medicului psihiatru și psihoterapeutului.
Nu se știe cu exactitate de ce se instalează astenia de primăvară. Potrivit surselor de mai sus, specialiștii sunt de părere că această tulburare este legată de următorii factori:
Atunci când zilele devin mai lungi, ritmul circadian (somn-veghe) poate fi dezechilibrat. De asemenea, acest lucru ne poate face să ne modificăm rutina zilnică. Expunerea crescută la lumină ne face mai alerți. Astfel, poate fi mai dificil să ne relaxăm și să dormim suficient, ceea ce se asociază cu oboseală pe timpul zilei, iritabilitate și lipsa motivației.
În cazul persoanelor care nu tolerează temperaturile ridicate, căldura apărută odată cu primăvara poate produce disconfort și o stare de epuizare fizică sau psihică.
La nivelul creierului, sunt produși o serie de mesageri chimici sau neurotransmițători (cum ar fi serotonina, endorfinele, melatonina), care reglează diferite funcții în organism, inclusiv starea de spirit, somnul și emoțiile. Un nivel prea ridicat sau prea scăzut al acestora se asociază cu diferite tulburări psiho-emoționale sau de somn.
Odată cu sosirea anotimpului de primăvară, nivelul de melatonină scade brusc, ceea ce afectează ritmul circadian, provocând insomnie. Mai departe, celelalte simptome pot fi cauzate de lipsa somnului odihnitor.
Pe de altă parte, zilele însorite se asociază cu o creștere a producției de serotonină, hormonul fericirii. Atunci când nivelul său este prea ridicat, acest neurotransmițător poate provoca simptome de anxietate socială și iritabilitate.
În cazul asteniei de toamnă, mecanismul este invers – crește melatonina, ceea ce provoacă somnolență, iar serotonina scade, cauzând simptome de depresie.
Un alt factor asociat cu astenia de primăvară și cu agravarea simptomelor sale este alergia la polen. Creșterea inflamației ar putea fi răspunzătoare de legătura dintre cele două afecțiuni.
Alți factori de risc pentru astenia de primăvară sunt:
Pentru a gestiona astenia de primăvară, ia în considerare următoarele trucuri:
Dacă simptomele persistă, nu ezita să te adresezi specialistului pentru a beneficia de un tratament medicamentos potrivit. De asemenea, un psiholog clinician sau un psihoterapeut te poate învăța cum să faci față cu succes acestei perioade.
Prin urmare, astenia de primăvară este legată de schimbările climatice care au loc odată cu instalarea sezonului cald. Încearcă trucurile de mai sus pentru a putea ține sub control această tulburare.