Tot mai mulți adolescenți circulă pe drumurile din România în calitate de șoferi. Aproape cinci mii au acum permis, după ce legislația le-a dat voie să conducă de la 16 ani.
Pot folosi, însă, doar mașini cu capacitate cilindrică foarte mică, și care nu ating, de regulă, mai mult de 45 de kilometri viteză. Vânzatorii spun că cererea este în creștere, iar școlile de șoferi confirmă interesul sporit pentru cursuri.
Rucsandra are 17 ani și, după ce a obținut permisul de conducere, părinții i-au luat mașină mică pentru a putea ajunge mai repede la școală, în Iași. Are deja cinci mii de kilometri la volan.
Conform Direcției Generale de Permise, pe șoselele din România circulă aproape cinci mii de adolescenți, cu vârste între 16 și 18 ani. Numărul lor s-a dublat în ultimii cinci ani. Ca să obțină permisul de conducere, adolescenții fac cursuri practice și teoretice similare cu cele pe care le fac adulții care vor să obțină categoria B.
Alexandra a luat permisul acum.
Alexandra Racu, elevă: „Devin și eu parte din ce înseamnă traficul într-un oraș. Părinții m-au susținut, m-au încurajat”.
Mașinile pe care le pot conduce adolescenții sunt încadrate în categoria AM a permisului sau în categoria B1.
În prima intră cele cu o putere maximă de 4 kilowați și care ating cel mult 45 de kilometri pe oră. În a doua categorie, puterea maximă este de 15 kilowați și pot atinge o viteză mai mare.
În toată țara sunt înmatriculate peste trei mii de mașini conduse cu permis din categoria B1. Lor li se adaugă cele din categoria AM, care se înmatriculează la primării. Numai în Iași sunt 880. Cei de la școlile de profil vorbesc de o creștere a cererii venită de la adolescenți.
Marius Daniel Huțuleac, instructor auto: „Făcând o medie, avem undeva la 15 candidați poate chiar 20, pe lună”.
Creșterea numărului de adolescenți care obțin perimisul de conducere se vede și în vânzările mașinilor pe care ei le pot conduce.
Claudiu Balonyi, managerul unei companii auto: „Cele mai cumpărate sunt, în general, cele mai ieftine, cu o autonomie mică”.
Instructorii auto atrag atenția că adolescenții la volan sunt o responsabiltate în plus pentru șoferii adulți.
Daniel Soponaru, instructor auto: „Mașinile astea sunt făcute în majoritate din plastic, spre deosebire de ale lor, care sunt mașini puternice și rezistente la șocuri”.
Adolescenții care au permis de la 16 ani trebuie să treacă din nou prin cursuri și examen, când fac 18 ani, ca să obțină permis de categoria B.