Ambasadorul rus la București râde de diplomații români care l-au convocat la MAE după jignirile proferate de Rusia la adresa României, în urma rezoluției UE prin care se cere Kremlinului să ne restituie tezaurul furat acum un secol.

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România, susține că a trebuit să ghicească ce au vrut să-i spună diplomații români care l-au convocat duminică la sediul MAE, iar în cele din urmă a reieșit ”cel mai vag demers pe care l-am întâlnit în timpul șederii mele în România”, se arată într-o informare în rusă, postată luni pe pagina ambasadei.

Kuzmin a fost convocat la MAE pentru a i se transmite ”nemulțumirea profundă” legată de jignirile proferate de Moscova la adresa românilor după rezoluția UE prin care i se cere Rusiei să înapoieze tezaurul furat României acum un secol.

Oficialul rus a simțit nevoia să comenteze și asupra acestui demers diplomatic uzual în lumea civilizată, dar de neînțeles și ignorat ca atare de ruși.

”Într-o formă impersonală și vagă ni s-a prezentat afirmația că, potrivit reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe, comunicarea ambasadei a fost prea creativă, emoțională și proastă. Întrucât subiectul conversației nu a fost clar definit, am putut doar ghici că este vorba despre reacția noastră la acțiunile parlamentarilor europeni români și a părții române în general în timpul pregătirii și adoptării recentei rezoluții a Parlamentului European privind returnarea aurului românesc însușit ilegal de Rusia în urmă cu mai bine de 100 de ani”, se arată în postarea Ambasadei Rusiei, care preia un articol TASS.

„Acesta a fost cel mai vag demers pe care l-am întâlnit în timpul șederii mele în România”, a remarcat Kuzmin, potrivit sursei citate.

Mai departe, continuarea textului trebuie și ea ghicită, după cum se lamenta Kuzmin, din moment ce ambasada rusă din România nu traduce niciodată postările sale despre țara unde își desfășoară activitatea.

MAE a protestat față de ”activitatea militantă” a ambasadei Rusiei, contestată însă de Valeri Kuzmin: „La rândul meu, am spus că dacă se dovedește că unele dintre faptele pe care le-am citat nu corespund realității, atunci suntem gata să publicăm o infirmare”.

Reamintim că liderul rus Dmitri Medvedev a declarat după adoptarea rezoluției PE privind tezaurul României furat de Moscova că românii nu sunt o națiune și toți europenii care îi susțin sunt idioți, în timp ce Ambasada Rusiei în România a spus că românii au comis crime de război și holocaustul împotriva evreilor.