Ambasada SUA la București ia o poziție publică de susținere a României după ce țara noastră a fost jignită de înalți oficiali ruși. ”Spiritul eliberatorilor ”Davai ceas” este viu și prezent”, constată americanii.

Ambasada Statelor Unite la București se declară de partea României și condamnă oficialii ruși care au proferat jigniri la adresa țării noastre, o ”națiune pașnică”.

Americanii nu pomenesc numele lui Dmitri Medvedev, menționându-l doar ca ”fost șef de stat” și reiau caracterizarea cea mai fidelă a ceea ce înseamnă rusul în mentalul colectiv al României.

”Este regretabil să asistăm la o asemenea lipsă de respect față de România din partea unui actual oficial rus și fost șef de stat. Insultele și remarcile ruse ofensatoare la adresa unei națiuni pașnice contrazic complet afirmațiile lor privind „prietenia istorică” dintre Rusia și România. Este ca și cum spiritul eliberatorilor „Davai ceas” este viu și prezent”, se arată în postarea Ambasadei SUA la București.

Este vorba despre legendarul cuplet compus de Constantin Tănase pe seama obiceiurilor Armatei Roșii invadatoare, care fura de la români absolut tot ce le cădeau în mână, sub pretextul ”rechiziționării”. Se pare, de altfel, că Tănase ar fi fost asasinat de ruși tocmai pentru aceste versuri.

„Rău a fost cu «was ist das»

Da-i mai rău cu «davai ceas»

De la Nistru pân’ la Don

Davai ceas, davai palton

Davai casă și moșie.

Harașo, tovărășie!”.

Înalții oficiali ruși au păstrat identică această mentalitate grobiană, pe care o exprimă acum prin insulte aruncate de personaje precum Dmitri Medvedv, Maria Zaharova (purtătoarea de cuvânt a MAE rus) sau Dmitri Kuzmin (ambasadorul rus în România).

În declarația la care face referire și Ambasada SUA, Medvedev a spus despre români că nu sunt nici măcar o națiune și i-a trimis, literlamente, dracului.

Mitocănia rușilor reprezintă reacția oficială la rezoluția Parlamentului European prin care lumea civilizată europeană cere Rusiei să dea înapoi tezaurul furat României în 1918-1919.