Ambasada Rusiei în România a reacționat, după ce sâmbătă a fost declanșată alarma din cauza unui colet suspect, afirmând că acest incident e o ”încercare deliberată a duşmanilor Rusiei de a provoca panică”.

De asemenea, oficialii ruși afirmă că incidentul este o încercare de a împiedica votul de duminică al cetăţenilor ruşi aflaţi în Bucureşti, la alegerile prezidenţiale din Rusia.

”Putem presupune că acest incident este o încercare deliberată a duşmanilor Rusiei de a provoca panică şi de a împiedica votul de astăzi al cetăţenilor ruşi la alegerile prezidenţiale ale Federaţiei Ruse, la Bucureşti”, anunţă ambasada, referitor la faptul că ”un obiect (geantă) rătăcit suspect a fost descoperit în faţa clădirii”.

Verificările serviciilor de intervenţie au stabilit că acel colet de la Ambasada Rusiei în București nu prezintă niciun pericol.

Reprezentanţa diplomatică dă asigurări că astfel de provocări sunt sortite eşecului, fiind luate toate măsurile de securitate necesare pentru organizarea şi desfăşurarea votului, precum şi pentru a asigura cetăţenilor ruşi exercitarea dreptul constituţional la vot.

De asemenea, reprezentanţii ambasadei amintesc că atât legislaţia rusă, cât şi cea română, prevede răspunderea penală pentru obstrucţionarea exercitării drepturilor electorale sau a lucrărilor comisiilor electorale, invocând totodată şi prevederile din codurile penale ale ambelor ţări aplicabile acestei situaţii.

Un rucsac a fost abandonat pe trotuar, sâmbătă, pe bulevardul Kiseleff, numărul 6, unde este sediul Ambasadei Rusiei în România, incidentul fiind semnalat printr-un apel la 112. După verificările specifice, s-a stabilit că rucsacul nu prezintă pericol.

Duminică este a treia şi ultima zi a scrutinului prezidenţial din Rusia, în urma căruia preşedintele Vladimir Putin va obţine un nou mandat.

Putin a acuzat Kievul că a încercat să perturbe alegerile prin intensificarea atacurilor cu drone şi rachete în interiorul Rusiei şi pe teritoriul ucrainean deţinut de Moscova.