Alegătorii vor vota de vineri până duminică la secțiile de votare din cele 11 fuse orare ale țării, precum și în regiunile anexate ilegal la Ucraina.

Alegerile nu generează prea mult suspans, deoarece Putin, în vârstă de 71 de ani, candidează pentru al cincilea mandat, practic fără a fi contestat.

Eforturile observatorilor sunt minime sau chiar inexistente în ceea ce privește caracterul imparțial și liber al alegerilor.

Alegătorii s-au îndreptat vineri spre urnele de vot din Rusia pentru alegeri prezidențiale de trei zile, care ar prelungi cu încă șase ani domnia președintelui Vladimir Putin.

Alegerile au loc pe fondul unei represiuni care a paralizat presa independentă și grupurile proeminente de apărare a drepturilor și care i-a permis lui Putin să dețină controlul deplin asupra sistemului politic, scrie AP.

De asemenea, alegerile au loc în momentul în care războiul Moscovei din Ucraina intră în al treilea an. Rusia are avantajul pe câmpul de luptă, unde face câștiguri mici, chiar dacă lente. Între timp, Ucraina a făcut ca Moscova să pară vulnerabilă în spatele liniei de front: Atacurile cu drone cu rază lungă de acțiune au lovit adânc în interiorul Rusiei, în timp ce dronele de înaltă tehnologie au pus flota sa din Marea Neagră în defensivă.

Alegătorii vor vota de vineri până duminică la secțiile de votare din cele 11 fuse orare ale țării, precum și în regiunile anexate ilegal la Ucraina. Primele secții de votare s-au deschis în regiunile cele mai estice ale Rusiei, Chukotka și Kamchatka, la ora locală 8.00.

Alegerile nu generează prea mult suspans, deoarece Putin, în vârstă de 71 de ani, candidează pentru al cincilea mandat, practic fără a fi contestat. Oponenții săi politici sunt fie în închisoare, fie în exil în străinătate, iar cel mai înverșunat dintre ei, Alexei Navalnîi, a murit recent într-o colonie penală din Arctica. Ceilalți trei candidați de pe buletinul de vot sunt politicieni cu vizibilitate redusă din partide de opoziție simbolice care urmează linia Kremlinului.

Eforturile observatorilor sunt minime sau chiar inexistente în ceea ce privește caracterul imparțial și liber al alegerilor. Dincolo de faptul că alegătorilor li s-au oferit puține opțiuni, posibilitățile de monitorizare independentă sunt foarte limitate.

Numai candidații înregistrați sau organismele consultative susținute de stat pot trimite observatori la secțiile de votare, ceea ce reduce probabilitatea de a avea observatori independenți. Având în vedere că scrutinul se desfășoară pe parcursul a trei zile în aproape 100 000 de secții de votare din țară, orice monitorizare reală este oricum dificilă.

Citește și