Chiar dacă a fost cald pe Valea Prahovei, zăpada este încă bună de schi pe pârtiile de mare altitudine. Și cei care au plănuit o zi în oraș, la Sinaia, au avut ce face.
Vremea frumoasă i-a îndemnat să ia la pas străzile, ori să se plimbe pe aleile parcurilor sau să viziteze Castelul Peleș. Soarele a strălucit și la mare, unde faleza și cherhanalele au fost pline.
La Cota 2.000, zăpada încă rezistă.
Schioare: „Vremea este bună, ne ajută Dumnezeu, pârtiile se mențin bine, sperăm să mai schiem și mai departe pe două săptămâni”.
În golul alpin, 5 pârtii sunt pregătite de administratorii domeniului schiabil.
Schior: „Cam 3 ture, am ajuns cam târziu astăzi, dar e mișto, zăpada e foarte, foarte ok”.
Și lecțiile de schi sunt ca în plin sezon.
După ore petrecute pe pârtie, mulți au vrut să își cumpere o ciorbă caldă. Au dat 25 de lei pe una din legume și 35 pentru cea cu afumătură.
Turist: „Ciorbă de fasole, un cârnat, cașcaval pane, o salată de murături și o bere”.
Reporter: Cam cât face toată afacerea?
Turist: „112 lei”.
Jos, în stațiune, aleile parcului central sau cele ale Peleșului au fost înțesate de turiști. Mulți dintre ei străini.
Turist din Marea Britanie: „Regele Carol a fost un tip extraordinar, cu gusturi rafinate în materie de mobilier interior. Aici este o zonă minunată, poți vedea pârtiile de schi sus, sunt foarte frumoase”.
În celălalt colț al țării, pe litoral, soarele a strălucit întreaga zi. Mulți au ieșit la terase, iar restaurantele de la malul mării s-au umplut.
Pentru că începe Postul Paștelui, cei mai mulți au comandat pește proaspat din Marea Neagră.
Sorin Rusu, bucătar: „Astăzi fiind și Lăsata Secului, se mănâncă pește, calcan care se prinde cel mai bine în perioada asta. Scrumbia care a apărut anul acesta surprinzător de bine în Marea Neagră, pălămidă”.
În bucătărie nu a fost timp de odihnă. S-au pregătit, platouri pescărești cu icre, stavrid proaspăt și midii. Dar și sute de litri de borș.
Otilia Ropotan, bucătar: „Aici avem borșul pescăresc, făcut azi din crap, stavrid, scrumbie si guvid. Avem de 350 de litri de borș, sper să ne ajungă pentru toți”.
În această perioadă, pescarii se întorc la mal cu capturi zdravene de scrumbie. Așa că cel mai comandat preparat este scrumbia pe plită cu mamaliguță și mujdei.
Clienții care nu aveau rezervare, au fost nevoiți să aștepte.