Ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina le dă fiori reci tuturor europenilor care încă speră că războiul nu se va extinde. Punerea în practică pare totuși foarte îndepărtată, cred analiștii.
Aceștia sunt de părere ca totul este, de fapt, o nouă încercare de descurajare a Rusiei.
După doi ani de război și în contextul în care RusiaRusia
General (r) Mircea Mîndrescu: „Dacă se discută înseamnă că nu mai e în afara terenului, ca să zic așa, este acceptată discuția, dezbaterea, dar o măsură concretă va fi luată în funcție de împrejurările, de modalitatea în care va arăta situația strategică. Esența acestui concept de descurajare este amenințarea: dacă nu te liniștești, eu voi face ceva mai mult și te va durea foarte tare, în cuvinte foarte, foarte simple”.
00:00
Deși la dezbaterile de la Paris a participat și președintele Klaus Iohannis, comunicatul oficial al Administrației Prezidențiale nu menționează nimic despre subiectul trimiterii de trupe în Ucraina.
Anunțul președintelui Franței este însă suficient pentru a anticipa o posibilă dezvoltare periculoasă a conflictului de la granițele noastre.
Corespondentul Știrilor PRO TV Cosmin Stan a stat de vorbă cu politologul Cristian Pîrvulescu despre acest subiect.
Avem motive să ne temem de această declarație?
Cristian Pîrvulescu: „Nu. Nu a existat consens, a spus-o foarte clar Macron și se pare că discuția a fost mai degrabă una marginală. Dar, așa cum au spus experții militari, este un mesaj care se transmite Moscovei: ar putea ca acest lucru să se întâmple. La Paris deja toată opoziția de dreapta și de stânga îl critică pe Macron. Cancelarul german, prim-ministrul suedez au declarat că nu trimit trupe. În egală măsură, președintele ceh și prim-ministrul polonez. Deci nu se pune problema”.
Dar este totuși un nou pas spre o posibilă escaladare, nu? Pentru că până acum nu s-a adus în discuție așa ceva.
Cristian Pîrvulescu: „N-a fost o scăpare a președintelui Macron. A făcut-o special, în condițiile în care americanii nu găsesc soluții pentru trimiterea sprijinului militar promis și este mai degrabă o amenințare, o strategie pentru a răspunde atacurilor rusești. Rusia
Și care ar fi consecințele de aici înainte?
Cristian Pîrvulescu: „Se va discuta ceva mai serios despre posibilitatea trimiterii de trupe. Consecințele ar putea să privească și politica internă românească pentru că în ceea ce privește acordul bilateral cu Ucraina, deja AUR a vorbit despre posibilitatea trimiterii de trupe, iar acum ipoteza lansată de Macron nu face decât să le dea și mai mult avânt”.
00:00