Occidentul este în negare în ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, susține un oficial britanic care avertizează că președintele rus nu trebuie subestimat, el fiind chiar „mai puternic decât era Stalin”.
Parlamentarul conservator a declarat că este de acord cu faptul că Marea Britanie ar trebui să ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru a oferi instruire forțelor armate în războiul împotriva Rusiei.
„Am făcut bine să sprijinim Ucraina, poate mai mult decât alte națiuni. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este într-adevăr foarte îngrijorător. Faceți un pas înapoi la imaginea de ansamblu. Nimeni nu se îndoiește că lumea se simte din ce în ce mai periculoasă, dar nu îndrăznim să contemplăm unde ne duce istoria”, spune Tobias Ellwood, conform SkyNews.
Parlamentarul a declarat că, în timp ce Rusia își mută industriile pe „picior de război”, Occidentul pare să fie „în negare” în ceea ce privește puterea pe care o are Vladimir Putin.
„Putin este acum cel mai puternic lider din Europa, a eliminat toate vocile opoziției, și-a orientat întreaga economie departe de Europa și a trecut la China și Iran”, a spus el.
Ellwood a susținut că președintele Putin este acum chiar „mai puternic decât Stalin”.
„La vedere, obiectivul său este de a-l imita pe eroul său Stalin, reafirmându-și influența asupra Europei de Est – nu pentru a reproduce vechea Uniune Sovietică, ci vechiul Imperiu Rus. Trebuie să ne pregătim mai bine, trebuie să sprijinim mai bine Ucraina”, spune Ellwood.
Tobias Ellwood a fost ministru al Apărării între 2017-2019 și, înainte de a deveni parlamentar, a servit în forțele armate.
Comentariile sale vin după ce James Heappey, care a demisionat luna trecută din funcția de ministru al forțelor armate, a declarat pentru Sky News că Marea Britanie trebuie să fie mai bine pregătită pentru război într-o perioadă de amenințări tot mai mari, inclusiv prin revigorarea unei mari forțe de „rezervă strategică” formată din mii de veterani care ar putea fi solicitați să servească din nou în cazul unei crize naționale.
Într-un interviu amplu, parlamentarul demisionar a relansat un apel pentru o creștere imediată a cheltuielilor pentru apărare pentru a elimina lacunele de capacitate, cum ar fi capacitatea de a apăra spațiul aerian britanic de rachete – și, în cele din urmă, pentru a crește din nou dimensiunea armatei.
Guvernul a fost supus unor presiuni din ce în ce mai mari pe această temă, înalți responsabili din domeniul apărării trăgând un semnal de alarmă cu privire la dimensiunea tot mai mică a armatei și pentru ca cetățenii britanici să fie „instruiți și echipați” pentru a lupta într-un potențial război cu Rusia.
Săptămâna trecută au apărut noi îngrijorări după ce Deborah Haynes, editorul pentru securitate și apărare de la Sky News, a dezvăluit că guvernul nu are un plan național pentru apărarea Regatului Unit sau pentru mobilizarea populației și industriei sale într-un război.