Un nou laser militar britanic ar putea fi trimis rapid pe linia frontului din Ucraina pentru a doborî dronele rusești, a sugerat Grant Shapps.

Arma „DragonFire”, care se așteaptă să fie gata pentru desfășurare până în 2027 cel târziu, ar putea avea „ramificații uriașe” asupra conflictului din Europa, a declarat secretarul Apărării, scrie The Independent.

Laserul, inițial programat să fie implementat în 2032, va fi operațional cu cinci ani mai devreme decât era planificat, conform Ministerului Apărării.

Vorbind jurnaliștilor în timpul unei vizite la centrul de cercetare militară Porton Down din Salisbury, Shapps a spus că va căuta să vadă dacă ritmul poate fi accelerat chiar și mai mult „pentru ca ucrainenii să poată pune mâna pe el (laser)”.

„Am venit aici pentru a accelera producția sistemului laser DragonFire, deoarece cred că, având în vedere că sunt două conflicte mari în desfășurare, unul pe mare, unul în Europa, ar putea avea ramificații uriașe să avem o armă capabilă în special să doboare drone”, a declarat Shapps, secretarul de Stat pentru Apărare din Marea Britanie.

„Și ceea ce vreau să fac este să accelerez ceea ce ar fi, de obicei, un proces foarte lung de dezvoltare și achiziție, posibil până la 10 ani, pe baza discuțiilor din dimineața aceasta, la un interval de timp mult mai scurt pentru a-l desfășura, posibil pe nave, pentru dronele care se apropie, și potențial pe teren. Din nou, pentru dronele care se apropie, dar nu este nevoie de multă imaginație să vedem cum acest lucru ar putea fi util, de exemplu în Ucraina”.

Armele cu energie dirijată cu laser (LDEW) folosesc un fascicul de lumină intensă pentru a tăia ținta și pot lovi cu viteza luminii.

MoD speră că sistemul DragonFire va oferi o alternativă cu costuri reduse la rachete efectuând sarcini cum ar fi doborârea dronelor de atac.

Acesta a fost dezvoltat de firmele de apărare MBDA, Leonardo și QinetiQ și de Laboratorul de Știință și Tehnologie al Apărării (DSTL).

Noul model de achiziție, care intră în vigoare săptămâna aceasta, are ca scop accelerarea procesului de introducere a dezvoltărilor de vârf în capabilitatea militară, cum ar fi DragonFire, pe teren.

Armata britanică a testat cu succes prima sa armă laser denumită „DragonFire”. Poate distruge ținte aflate la kilometri distanță, cu precizie de milimetri. Și ce este mai important, costurile sunt mininime: zece lire sterline o lovitură.

În testul din poligon, tunul cu laser britanic, „DragonFire”, a lovit cu precizie și maximă eficiență ținta aeriană. Este noua armă anti-rachetă din era spațială, concepută pentru a doborî drone, rachete, dar și avioane inamice sau chiar sateliți!

Cosmin Stan, PRO TV: Arma cu laser a costat mai mult de 140 de milioane de lire sterline. Dar fiecare lovitură are costuri cu adevărat modice. Potrivit ministerului britanic al apărării, un tir de zece secunde cu DragonFire, are același cost ca folosirea unui încălzitor obișnuit timp de oră. O singură lovitură costă zece lire.

Ceea ce însemnă că în viitor s-ar putea economisi milioane de lire. De exemplu, rachetele pot fi mult mai scumpe decât dronele asupra cărora sunt lansate. Unele rachete costa milioane, iar dronele țintă nu valorează mai mult de câteva mii de euro.

General (R) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaționale SEEBRIG: „Nu vorbim de o schimbare în această etapă, ci de o multiplicare a efectelor în ceea ce privește loviturile împotriva rachetelor, dronelor și a sistemelor de artilerie. Ele se înscriu, dacă vrem, în războiul viitorului”.

Armele laser par ceva din arsenalul SF, dar deja sunt instalate pe unele distrugătoare americane. Totuși, dronele lansate recent de rebelii houthi din Yemen, vizând nave comerciale și militare din Marea roșie, au fost doborâte nu cu tunuri laser, ci tot cu rachete.