Prefectul judeţului Sibiu, Mircea Creţu, a declarat, joi, că, potrivit statisticilor, „unul din cinci tineri se confruntă cu o problemă de sănătate mintală”, unii dintre ei consumă droguri, deci este nevoie de „implicarea profesioniştilor”.
„Din nefericire, statisticile ne spun că unul din cinci tineri se confruntă cu o problemă de sănătate mintală. De multe ori noi, părinţii, bunicii, cei din jurul lor nu le detectăm presiunea pe care ei o resimt şi care se poate datora examenelor, prieteniilor complicate, schimbărilor pe care le trăiesc şi uneori e prea mult. Să nu uităm de telefoane lipite de palmă. Reţelele sociale pot fi o sursă de informaţie şi conexiune, dar pot crea şi invidie, sentimentul de neadaptare şi mai ales sentimentul de izolare”, a spus prefectul Mircea Creţu, în deschiderea Conferinţei Naţionale de Sănătate Mintală a Copilului şi Adolescentului.
Mircea Creţu spune că este nevoie de o implicare şi mai mare a specialiştilor, psihiatri, psihologi şi consilieri şcolari.
„Din păcate, tot mai mulţi tineri caută o scăpare în droguri, crezând că acestea le vor da liniştea sau sentimentul de apartenenţă, dar realitatea e alta, mult mai dură: drogurile nu le sunt prieten, afectându-le în schimb memoria, concentrarea, crescând riscul de boli psihice mai grave şi care le provoacă, nu de puţine ori, gânduri suicidale. Cert este că avem nevoie de implicarea profesioniştilor, fie ei şi consilieri şcolari, psihologi sau psihiatri”, a mai spus prefectul sibian.
La Sibiu are loc, pentru prima dată în provincie, Conferinţa Naţională de Sănătate Mintală a Copilului şi Adolescentului, ediţia a XIX-a, cu tema „Prevenţie şi intervenţie timpurie în sănătatea mintală a tinerilor”, cu participare internaţională, la Universitatea „Lucian Blaga”, în perioada 11 – 13 aprilie.