Producătorii pretind că țigările electronice sunt o alternativă sigură la fumatul țigărilor obișnuite. Cu toate acestea, există riscuri asociate utilizării țigărilor electronice.
O țigară electronică este un dispozitiv alimentat de baterie care emite o soluție vaporizată pentru a fi inhalată. Aceste dispozitive poartă diverse nume, inclusiv țigări electronice, vape-uri sau țigări electronice e unică folosință. Ele vin într-o gamă variată de forme. Unele arată ca unități USB, iar altele ca pixuri, de exemplu, având un număr limitat de fumuri.
Producătorii comercializează țigările electronice ca instrumente pentru renunțarea sau reducerea fumatului.
Recent, lege care interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice a fost promulgată de președinte.
Aceste dispozitive fac parte din produsele din tutun, conform legi. Minorii nu au voie să cumpere țigarete electronice, dispozitive electronice penru încălzirea tutunului sau flacoane e reumplerea pentru țigarete.
În esență, instituțiile de învățământ sunt responsabile să pună în aplicare reguli stricte pentru elevi în ceea ce privește fumatul și utilizarea produselor din tutun în școli.
Aceste reguli includ interdicția de a vinde, deține sau folosi țigări, țigări electronice sau alte dispozitive electronice care încălzesc tutunul în incinta școlilor.
Legea stabilește clar ce înseamnă țigările electronice și lichidele folosite pentru ele, conform standardelor europene.
Unul dintre amendamentele la lege definește dispozitivele electronice care încălzesc tutunul și produsele destinate inhalării fără ardere, precum și alte produse similare.
De asemenea, legea interzice introducerea pe piață a pliculețelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă reglementările. Cantitatea maximă de nicotină permisă în fiecare pliculeț este de 20 mg. Aceste măsuri sunt luate pentru a proteja sănătatea și siguranța elevilor în școli.
Ce conțin țigările electronice, cum funcționează și ce indică cercetările cu privire la riscurile lor pentru sănătate.
În 2019, experții au legat vapingul de apariția unei boli severe a plămânilor, acum cunoscută sub numele de leziune pulmonară asociată utilizării produselor din tutun electronic sau de vaporizare, sau EVALI.
Până în februarie 2020, medicii au confirmat 2,807 de cazuri și 68 de decese din cauza acestei boli.
Nicotina din țigările electronice poate afecta dezvoltarea creierului la tineri.
O țigară electronică este un dispozitiv care poate arăta ca o țigară, un trabuc, o pipă, un pix sau un stick usb. Lichidul din interior poate mirosi a fructe, dar poate conține o concentrație mare de nicotină.
Există îngrijorare cu privire la folosirea JUUL de către tineri. Reumplerile vin în arome precum castravetele proaspăt, mango și mentă, care pot părea naturale și inofensive, dar o singură reumplere JUUL conține aceeași cantitate de nicotină ca un pachet de 20 de țigări.
Cele mai multe țigări electronice sunt alcătuite din următoarele părți:
Capătul: Acesta este un cartuș fixat la capătul unui tub. În interior se află un mic recipient de plastic care conține material absorbant îmbibat într-o soluție lichidă.
Atomizatorul: Acesta încălzește lichidul, determinându-l să se vaporizeze astfel încât o persoană să-l poată inhala.
Bateria: Aceasta alimentează elementul de încălzire.
Senzorul: Acesta activează încălzitorul atunci când utilizatorul trage din dispozitiv.
Soluția: Lichidul electronic, sau e-lichidul, conține o combinație de nicotină, o bază, care este de obicei propilen glicol, și arome.
Când utilizatorul trage din capăt, elementul de încălzire vaporizează soluția, pe care persoana o „vapează” sau inhalează. Conținutul de nicotină al lichidului poate varia de la „foarte mare” la zero.
Producătorii pretind că țigările electronice elimină multe din riscurile pentru sănătate asociate fumatului de tutun, oferind o alternativă sănătoasă.
Deși aceste dispozitive pot ajuta unele persoane să renunțe la fumat, există dovezi crescânde că țigările electronice pot prezenta riscuri serioase pentru sănătate, în special pentru persoanele care nu fumează țigări tradiționale.
Iată câteva motive pentru care țigările electronice pot fi dăunătoare:
Cele mai multe țigări electronice conțin nicotină, care este periculoasă deoarece:
· crează dependență
· afectează dezvoltarea creierului, care ontinua până la vârsta de aproximativ 25 de ani
· poate afecta fătul în timpul sarcinii
Conțin alte toxine printre care și:
· carcinogeni, precum acetaldehida și formaldehida
· acroleina, un erbicid care poate duce la leziuni pulmonare ireversibile
· benzen, un compus din gazele de eșapament ale mașinilor
· diacetil, un produs chimic legat de bronșiolită, o afecțiune numită uneori „plămân de popcorn”
· propilen glicol, folosit în antigel
· metale periculoase, cum ar fi plumbul și cadmiul
· alte particule minuscule care pot intra în plămâni
Multe dintre acestea sunt prezente și în țigările tradiționale.
Persoanele care trec de la țigările tradiționale la produsele electronice pot amâna obținerea ajutorului medical sau încercarea unor instrumente dovedite care pot ajuta la renunțarea la fumat.
Acest lucru poate întârzia sau chiar împiedica o persoană să renunțe la fumat.
Un studiu din 2016 a constatat că persoanele care folosesc sau au folosit țigările electronice sunt mai puțin susceptibile să renunțe la fumat complet.
Vapingul produce fum de țigară secundar. Deoarece țigările electronice conțin adesea aceleași substanțe chimice ca țigările tradiționale, fumul produs prin vaping poate fi toxic pentru persoanele din apropiere.
Nu ar putea descuraja fumatul la adolescenți
Marketingul țigărilor electronice și gama lor de arome pot da impresia că vapingul nu este dăunător.
Vapingul la vârste fragede poate crește șansele de a fuma țigări obișnuite mai târziu în viață.
Conform unui studiu din 2017, adolescenții care folosesc țigările electronice sunt mai susceptibili să fumeze produse din tutun obișnuite mai târziu, în comparație cu colegii lor.
La tineri, utilizarea nicotinei poate afecta sistemul de recompensare din creier. În timp, acest lucru poate face utilizarea altor droguri, cum ar fi cocaina, mai plăcută, conform Institutului Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA).
În plus, utilizarea nicotinei poate afecta zonele creierului responsabile de atenție și învățare.
Aceasta poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta tulburări de dispoziție și probleme de control al impulsurilor.
Experimentarea cu diferite modalități de utilizare a materialelor de vapori poate fi suplimentar de periculoasă.
Oamenii de știință încă stabilesc cât de dăunătoare pot fi țigările electronice. Până acum, pare că efectele pot varia semnificativ.
Rezultatele studiilor de laborator, inclusiv unele la animale, sugerează că compușii numiți nitrozamine din țigările electronice pot deteriora ADN-ul, conform unei cercetări din 2018.
Echipa a raportat că celulele pulmonare erau mai puțin capabile să se repare după expunerea la fumul de țigară electronică. Fumul a cauzat, de asemenea, leziuni la plămâni și vezici ale șoarecilor, indicând că poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar și de vezică.
Un studiu din 2019 la șoareci a constatat că vapingul ar putea crește riscul de boli de inimă.
Între timp, un studiu din 2019 la 90 de fumători a constatat că vapingul poate fi mai addictiv decât fumatul țigărilor convenționale.
În plus, o recenzie din 2019 a studiilor a concluzionat că vapingul are o mare probabilitate să:
· expună utilizatorii la substanțe chimice toxice
· crească riscul de dependență de nicotină în rândul tinerilor
· crească, eventual, șansele ca oamenii să treacă la produsele tradiționale din tutun
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, lipsa de dovezi că vapingul este un mijloc eficient de renunțare la fumat.
Mai multe state au impus restricții asupra vânzării țigărilor electronice. Există, de asemenea, restricții asupra lichidelor cu arome care pot fi mai atrăgătoare pentru tineri.
În România, președintele Klaus Iohannis a promulgat la finalul lunii martie modificarea legii tutunului. Astfel, în țara noastră este interzisă interzisă comercializarea prin automate precum şi vânzarea către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.
Irlanda vrea să știe părerile oamenilor înainte de a lua în considerare o posibilă interdicție, în timp ce multe organizații de sănătate și mediu îndeamnă guvernul să acționeze.
De exemplu, VOICE Irlanda a fost foarte vocală în privința acestei probleme, lansând o petiție și promovând campania #BanDisposableVapes pe rețelele sociale pentru a face din Irlanda „prima țară din Europa care interzice țigările electronice de unică folosință”.
Germania de asemenea intenționează să ia măsuri împotriva țigărilor electronice de unică folosință. Unii ecologiști – inclusiv Steffi Lemke, ministrul federal al Mediului Verde – merg mai departe, dorind să le interzică în întreaga UE.
„Țigările electronice de unică folosință poluează mediul și ajung adesea în deșeurile menajere în loc să fie eliminate corespunzător ca aparate electrice”, a declarat Lemke pentru ziarul german Mitteldeutsche Zeitung.
„Ele pot provoca, de asemenea, probleme serioase în facilitățile de eliminare din cauza incendiilor”, a adăugat ea.
Chiar și Franța, țara de origine a tuturor clișeelor despre fumat, a anunțat o acțiune împotriva țigărilor electronice, în timp ce Belgia așteaptă aprobarea UE pentru a le interzice.
Vândute între 8 și 12 euro la tutungerii, pe site-uri web sau în supermarketuri, trendul „pufurilor” a luat avânt la sfârșitul anului 2021, fiind promovat pe rețelele sociale.
Conținând între 0 și 20 mg/ml de nicotină, țigările electronice de unică folosință au fost de asemenea criticate pentru că îi îndreaptă pe tineri către consumul de țigări regulate.
„Ni se poate spune că nu au nicotină. Dar este un reflex, un gest cu care se obișnuiesc tinerii”, a declarat fosta prim-ministră franceză Elisabeth Borne când a anunțat interdicția.
O interdicție este deja în vigoare în Australia și Noua Zeelandă
Noua Zeelandă, cunoscută pentru ghidurile sale stricte anti-tutun, are în vigoare o interdicție eficientă.
Țara a luat măsuri împotriva vapinului cu un nou set de reguli pentru a proteja tinerii, precum un nivel mai scăzut de nicotină, nume mai puțin atrăgătoare pentru arome și interzicerea deschiderii magazinelor de vaping în vecinătatea școlilor, a anunțat Ministerul Sănătății.
„Recunoaștem că trebuie să găsim un echilibru între prevenirea începerii vapinului pentru tineri și disponibilitatea vapoarelor ca un instrument de renunțare pentru cei care vor cu adevărat să renunțe la fumat”, a spus dr. Ayesha Verrall, ministrul sănătății din Noua Zeelandă.
Restricțiile au venit cu o lună înainte ca Australia să anunțe măsuri similare asupra vapingului, acuzând industria tutunului că încearcă să „amăgească generația următoare de adolescenți să se încadreze în nicotină”.
Peste un adolescent din 10 a încercat vapingul în Europa.
Aromele dulci ale acestora sunt cel mai convingător argument de marketing pentru consumatorii mai tineri.
Potrivit organizației de monitorizare a industriei tutunului STOP, combinarea aromelor fructate, a ambalajelor distractive și promovarea de către influencerii de pe rețelele sociale sunt destinate să atragă și să captiveze o nouă generație de utilizatori ca „fumători înlocuitori”.
Sondajul a evidențiat că în Franța, 17% dintre adolescenți folosesc dispozitive de unică folosință, apoi trec la alte produse.
La fel ca și țigările electronice, majoritatea vapeurilor de unică folosință conțin nicotină.
Aproape jumătate dintre utilizatorii zilnici experimentează efecte secundare precum tusea, lipsa de respirație și palpitatiile cardiace, a raportat organizația Drugwatch.
Deși întinderea efectelor pe termen lung nu este cunoscută în prezent din lipsă de cercetare medicală, un studiu a arătat că utilizarea prelungită a produselor de vapare poate afecta semnificativ funcționarea vaselor de sânge ale corpului, crescând riscul de boli cardiovasculare.