Roboții preiau sarcina dezinfectării și decontaminării sălilor de operație și o fac de zece ori mai repede decât oamenii. spitalRoboții pot fi comandați de la distanță, cu un telefon mobil sau o tabletă.
Puterea roboților este mult mai mare decât a lămpilor cu raze ultraviolete, folosite în cadrul cabinetelor medicale, sau unele saloane cosmetice. Razele UVC au un efect dezinfectant, deoarece afectează structurile ADN ale microorganismelor, iar acestea nu se mai pot multiplica, așadar nu pot infecta.
Procesul de sterilizare este coordonat de la distanță și se oprește automat când o persoană pătrunde în încăpere.
Lămpile încep să lumineze în culori diferite și, în doar câteva minute, încăperea este igienizată. Robotul este recomandat în special pentru a dezinfecta sălile de operație.
Dr. Ionuț Băneșanu, purtător de cuvânt la spital
Astfel de roboți împiedică răspândirea infecțiilor nozocomiale, altfel spus intraspital
Dr. Cătălin Grigorică, șef secție Neurochirurgie: „Se reduce aproximativ de 10 ori. Sterilizarea unui salon, de la nouă ore, se ajunge la maxim nouă minute.”
Costel Fotea, președinte CJ Galați: „Este un proiect de 36 de milioane de lei, este câștigat prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre aproape 600 de echipamente medicale care se adresează tuturor spital
Din investiția făcută de Consiliul Județean vor fi dotate cu astfel de roboți și alte patru spital