Momentul în care câinii vor putea ajuta, pe scară largă, la detectarea timpurie a cancerului, e tot mai aproape. În germaniaDatorită simțului olfactiv bine dezvoltat, patrupezii pot depista anumiți compuși chimici, emanați de cancerul pulmonar. Metoda este menită să contribuie la diagnosticarea timpurie. Potrivit studiilor, 70% dintre pacienți pot fi vindecați dacă boala e descoperită într-un stadiu incipient.

Într-o zonă care seamănă cu un uriaș loc de joacă, patru căței învață cum să detecteze cancerul pulmonar.

Florian Wienen, proprietarul câinilor și unul dintre fondatorii start-up-ului „Dog-Scan”: „Un om, de exemplu, are între 10 și 20 de milioane de celule olfactive, iar un câine are 220 de milioane, deci ei pot mirosi de 10 sau 11 ori mai bine decât noi”.

Doi bărbați au înființat un start-up unde patrupezii sunt stimulați să detecteze cancerul pulmonar pe baza mirosului emanat de măștile de protecție din material textil. Au primit deja ajutor din partea unor pacienți.

Maik Blum, bolnav de cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este al treilea cel mai frecvent tip de cancer în germania

Ali Boukllouâ, specialist în medicină internă și cardiologie: „Principala problemă cu cancerul pulmonar este că, de multe ori, simptomele nu sunt recunoscute decât atunci când boala a ajuns într-un stadiu avansat și nu mai poate fi vindecată. În cazul cancerului pulmonar se presupune că sunt produși anumiți compuși organici chimici volatili. O persoană obișnuită, adesea, nu îi poate mirosi. Câinii, însă, pot mirosi cu siguranță astfel de compuși. Acest lucru a fost demonstrat în unele studii”.

Drept urmare, oricine dorește poate trimite acestui centru măștile purtate pentru a fi mirosite de căței.

Florian Wienen, proprietarul câinilor și unul dintre fondatorii start-up-ului „Dog-Scan”: „Am analizat peste 12.500 de măști într-un an, dintre care pentru 830 rezultatul a fost pozitiv”.

Scopul e să convingă companiile de asigurări să acopere costurile unor teste realizate cu ajutorul cățeilor. Deocamdată, cei care vor să se testeze, trebuie să scoată bani din propriul buzunar. Prețul este de 99 de euro.