Organizatorii confirmă astfel reducerea planului iniţial, care vehicula cifre de două milioane de persoane.

Opoziţia serviciilor de securitate franceze, bunul simţ şi teama de atacuri teroriste au prevalat asupra unor planuri grandioase.

Cu toate acestea, cifra va fi un record, fiind de 4 ori mai mare decât capacitatea unui stadion internaţional de prim rang.

326.000 de bilete vor fi vândute sau distribuite gratuit pentru ceremonia de deschidere a celei de-a 33-a ediţii a Jocurilor Olimpice, care va avea loc pentru prima dată în afara unui stadion, pe Sena, în Paris.

Organizatorii confirmă astfel reducerea planului iniţial, care vehicula cifre de două milioane de persoane preconizate la un moment dat la o cifră mai rezonabilă, de aproximativ 600.000 de persoane. Opoziţia serviciilor de securitate franceze, bunul simţ şi teama de atacuri teroriste au prevalat asupra unor planuri grandioase.

Cu toate acestea, cifra va fi un record, fiind de 4 ori mai mare decât capacitatea unui stadion internaţional de prim rang. Ceremoniile de deschidere anterioare au avut loc pe stadionul principal, pe care se defăşurau probele de atletism.

„Vom avea 104.000 spectatori pe terasa inferioară care au plătit bilet. Apoi vor fi 222.000 de persoane pe tribunele superioare (cu bilete gratuite)”, a declarat Darmanin, citat de insidethegames, în cadrul unei audieri în Senat. Dacă adunăm aceste cifre, rezultatul este clar: 326.000 de persoane îi vor însoţi pe sportivi în timpul ceremoniei de pe Sena, din capitala Paris.

În plus, ministerul estimează că aproximativ 200.000 de persoane vor urmări parada în aer liber de-a lungul fluviului, pe 26 iulie, din clădirile cu vedere spre Sena, iar alte 50.000 de persoane vor fi prezente în zonele pentru fani din capitală. Aceste cifre, greu de cuantificat, ar duce totalul la un număr cuprins între 500.000 şi 600.000 de persoane, incluzând pe cei care plătesc bilete, pe cei care au acces la bilete gratuite şi pe cei care pot urmări parada din clădirile lor.

Ceremonia în aer liber de pe Sena, în bărci, urmează promisiunilor de a face Jocurile Olimpice de la Paris „emblematice”, comitetul local de organizare dorind să schimbe tradiţiile din trecut în modul în care găzduieşte cel mai mare eveniment sportiv din lume.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing din 2008 a fost considerată drept cea mai spectaculoasă din istorie, în timp ce ceremonia de la Londra 2012, supervizată de regizorul Danny Boyle, a fost apreciată pentru că a pus în evidenţă latura excentrică a Marii Britanii. Ideea francezilor este clară: să le depăşească pe ambele.

În total, 180 de ambarcaţiuni vor naviga aproximativ şase kilometri de-a lungul Senei, dintre care 94 vor transporta atleţi, a declarat Marc Guillaume, şeful securităţii pentru regiunea Parisului, în cadrul aceleiaşi audieri.

„Nicio ţară nu ne-a spus că nu doreşte să participe. Ele au încredere în organizarea noastră”, a conchis ministrul. Jocurile Olimpice au fost vizate de atacuri teroriste în trecut, mai ales la Munchen în 1972 şi la Atlanta în 1996. Franţa a fost plasată în stare de alertă maximă pentru atacuri teroriste în octombrie, după ce un suspect islamist a intrat într-o şcoală din nordul Franţei şi a înjunghiat mortal un profesor.

Citește și