Maghiarii de pretutindeni au fost vineri în sărbătoare. Pe 15 martie sunt comemorați eroii Revoluției Pașoptiste maghiare. În marile orașe s-au depus coroane, au fost spectacole, dar și activități inedite.

La Târgu Mureș au ajuns și husarii – călăreții deveniți celebri prin erosimul de care au dat dovadă în acele vremuri.

Mii de oamenii s-au strâns la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureș pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, adică începutul revoluției de la Pesta, când maghiari s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic.

Tamas Zsolt, participant: ”În 1848 în toată Europa au fost mișcari revoluționare la care s au alăturat începând de la Italia, Franța , Ungaria. Țara Românească și Moldova, foarte mulți tineri care au droit o schimbare în sensul unui societăți.”

Cei care au ajuns acolo au avut ocazia să-i admire pe husari, călăreți îmbrăcați în uniforme militare, specifice acelor timpuri.

Prăjituri după rețete din perioada revoluției au fost pregătite cu multă pricepere de gospodine.

Gal Eva, organizator: ”Cornulețe cu denumirea lui kossuth ajos, dar am adus și havasi kifli pentru toți oamenii de bunăvoință indifferent de naționalitate, rețetele sunt moștenite de la mama , bunica.”

După ce s-au bucurat de spectacole, cei prezenți au asistat la depunerile de coroane.

Manifestările de comemorare s-au încheiat fără incidente.