Vladimir Putin a făcut apel la popor să dea dovadă de patriotism prin participarea la vot la alegerile prezidențiale, care încep vineri și se încheie duminică.

Până una alta, grupurile armate de ruși anti-Putin au cerut evacuarea localităților din apropierea graniței cu Ucraina și au amenințat cu noi atacuri. Și ucrainenii au lansat rachete asupra regiunii Belgorod.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Vreau să subliniez faptul că, în țara noastră, puterea vine de la popor. Este o prevedere cheie din Constituție, care vrea să spună că doar voi, cetățenii Rusiei, puteți decide soarta Patriei-Mamă.”

„Vă cer să ieșiți la vot și să vă exprimați poziția civică și patriotică, să votați pentru candidatul pe care l-ați ales” – i-a îndemnat Putin pe ruși.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Sunt convins că înțelegi prin ce perioadă dificilă trece țara noastră acum, ce provocări complicate avem de înfruntat în aproape toate domeniile. Și, pentru a continua să le răspundem cu demnitate, pentru a depăși cu succes dificultățile, trebuie să rămânem uniți și încrezători în noi înșine.”

Putin este sigur de victoria în alegeri, dar ca orice dictator, vrea „binecuvântarea” populară.

Dasha Litvinova, Associated Press: „Putin este practic necontestat. Cei mai aprigi critici ai săi sunt fie închiși, fie în exil, iar ceilalalți trei candidați provin din partide prietenoase Kremlinului. Represiunea lui Putin împotriva disidenței a paralizat și media independentă, și grupurile pentru drepturile omului, oferindu-i control total asupra sistemului politic al țării. Putin și-a concentrat campania electorală pe promisiunea de a-și îndeplini obiectivele în Ucraina, prezentând războiul de acolo ca pe o bătălie existențială a Rusiei cu Occidentul.”

În teritorile ucrainene ocupate de ruși a început deja votul pentru alegerile prezidențiale și locale. Kievul a denunțat acest vot ca „nul și neavenit” și le-a cerut cetățenilor ucraineni să nu se prezinte la urne.

Între timp, Ucraina a lansat cel puțin 8 rachete în Belgorod, a acuzat guvernatorul acestei regiuni ruse din apropierea de graniță, care susține că au fost mai mulți morți și răniți. Guvernatorul a ordonat și închiderea centrelor comerciale. Asta, în timp ce au continuat, dincolo de frontiera Rusiei, și raidurile partizanilor ruși, care luptă de partea Kievului.

Avertizând și ei că urmează „lovituri masive”, comandanții unităților de voluntari le ceruseră civililor ruși să evacueze localitățile din apropierea graniței, pe care le consideră „câmp de luptă”.

De altfel, pe rețelele sociale au apărut imagini care ar arăta civili în timp ce fug din calea rebelilor ruși. Și chiar imagini care par să arate soldați ruși care se predau, undeva pe teritoriul Rusiei.

În regiunea Belgorod, cel puțin un sat a fost ocupat de partizanii ruși. De asemenea, au fost incursiuni limitate, dar și atacuri cu drone, în regiunile Kursk și Voronej.