Ucrainenii au reușit să distrugă un lansator de rachete termobarice TOS-1A rusesc cu o dronă kamikaze. Armata ucraineană a publicat pe platforma de socializare X, fostă Twitter, imagini cu momentul în care acesta este aruncat în aer de o dronă kamikaze.

Supranumit „Soarele arzător”, TOS-1A este un lansatorul multiplu. El este o variantă îmbunătățită a lansatorului TOS-1, supranumit „Buratino”.

TOS-1A este una dintre cele mai mortale și controversate arme terestre ale Rusiei.

Atunci când lovesc, rachelete lansate de TOS-1A dispersează în jurul țintei lichid inflamabil care se aprinde imediat. Rezultatele sunt devastatoare.

„Nu doar ca explozia este mai puternică și unda de șoc mai mare decât în cazul unui focos convențional, însă oxigenul din apropiere este consumat, creând un vid parțial. Acest lucru le transformă în arme de temut folosite împotriva infanteriei sau a persoanelor ascunse în buncăre”, noteaza Popular Mechanics.

Folosite în Ucraina, armele provoacă daune masive țintelor militare și civile.

Pe lângă forțele terestre ruse, armatele din Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Irak, Iordania, Kazahstan, Arabia Saudită și Siria operează, de asemenea, TOS-1A.