Melioidoza este provocată de bacteria Burkholderia pseudomallei. Se găseşte în solul şi apa contaminate din zonele tropicale şi subtropicale. Bacteria poate provoca o varietate de simptome, inclusiv febră, dureri de cap, dureri musculare şi dificultăţi de respiraţie. În cazurile severe, poate duce la pneumonie fatală.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) au dezvoltat un vaccin care utilizează o bacterie slăbită pentru a induce un răspuns imun la Burkholderia pseudomallei. Vaccinul a fost testat pe şoareci şi s-a dovedit a fi sigur şi eficient.
ULTIMELE ȘTIRI
China are legătură cu atacurile cibernetice asupra listelor electorale din Marea Britanie, susține Oliver Dowden
Schimbări majore la conducerea Boeing: CEO-ul Calhoun şi preşedintele Kellner pleacă
Românii, avertizaţi că Franţa a ridicat planul Vigipirate la cel mai înalt nivel: „urgenţă atentat”
O mare companie auto din Japonia anunţă că va lansa 30 de modele noi în următorii trei ani
Vezi mai multe articole din categoria stiinta-sanatate
Boala este endemică în multe zone tropicale, cu 165.000 de cazuri şi 89.000 de decese anual.
Până în prezent, nu există vaccinuri autorizate împotriva bacteriei, a declarat autorul principal, dr. Marcus Horwitz, profesor distins de medicină, în divizia de boli infecţioase şi de microbiologie, imunologie şi genetică moleculară la David Geffen School of Medicine de la UCLA.
„Este necesar un vaccin sigur şi eficient pentru a preveni această boală, deoarece melioidoza este adesea dificil de diagnosticat, necesită un tratament foarte lung, care durează trei până la şase luni şi are o rată mare de mortalitate chiar şi în mediile cu resurse mari”, a spus Horwitz.
„Un astfel de vaccin ar fi de mare beneficiu pentru oamenii care trăiesc în regiuni endemice, turişti şi militari în aceste zone.
Studiul a fost publicat în mBio.
Următorii paşi sunt testarea vaccinului pentru protecţia împotriva melioidozei pneumonice într-un al doilea model animal, pe care Food and Drug Administration îl cere în cazul vaccinurilor pentru care nu pot fi efectuate studii de eficacitate la om. Dacă trece acest test, vaccinul ar deveni apoi eligibil pentru testare pe oameni.