Un grup de cercetători de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign şi Universidade de São Paulo din Brazilia a descoperit o modalitate radicală de a produce insulină umană: o vacă modificată genetic care produce insulină umană în laptele său, informează Futurism.

Cercetătorii au inserat un segment de ADN uman care codifică precursorul insulinei active, numit proinsulină, în nucleele celulelor a zece embrioni de vacă. Din cei zece embrioni, s-a născut o viţică modificată genetic în Brazilia. Odată maturată, vaca a fost însămânţată şi stimulată să producă lapte folosind hormoni.

ULTIMELE ȘTIRI

Musk dezvăluie cât de des consumă ketamină: „Am avut cea mai bine vândută mașină de pe Pământ. Dacă iau ceva, ar trebui să-l iau în continuare”

Biden l-a avertizat pe Netanyahu. Urmează negocieri la Washington

MAE: Cetăţeni români au fost evacuaţi în ultimul moment din Fâşia Gaza

Miniştrii de Externe ai UE au aprobat sancţiuni privind Rusia în legătură cu moartea lui Navalnîi

Vezi mai multe articole din categoria tehnologie

În mod surprinzător, vaca a produs nu numai proinsulină, ci şi insulină în laptele ei. Producţia echivala cu un gram pe litru, o cantitate semnificativă, deoarece este necesară doar o fracţiune de miligram pentru o doză.

Echipa intenţionează să supună vaca modificată genetic să treacă prin ciclurile complete de lactaţie pentru rezultate şi mai bune.

Cercetătorii sunt de părere că, la o scară largă, alte metode de producţie a insulinei, inclusiv drojdia şi bacteriile modificate genetic, ar putea fi în curând învinse de vacile specializate pentru lactaţie.

Cu toate acestea, pentru a dezvolta un lanţ complet de aprovizionare, ar fi nevoie de un mod de colectare şi purificare a insulinei. Cercetătorii consideră că acestea sunt obstacole uşor de depăşit şi văd un viitor în care un turmă de 100 de capete ar putea produce întreaga cantitate de insulină necesară pentru ţară într-un an.