Zeci de mii de unguri au răspuns la apelul unei figuri în ascensiune a opoziţiei la Viktor Orban, vineri în centrul Budapestei, indignarea rămânând vie după graţierea acordată într-un dosar de pedofilie, scrie AFP.

„Să creăm o forţă căreia să i se alăture toţi ungurii bine intenţionaţi care vor să lucreze pentru ţara lor”, a declarat în faţa mulţimii Peter Magyar, care a preluat conducerea unuia dintre cele mai mari proteste faţă de premierul naţionalist.

El şi-a înmulţit acuzaţiile contra guvernului de când fosta sa soţie, Judit Varga, s-a retras din viaţa publică deoarece şi-a dat acordul, în calitate de ministru al justiţiei, pentru decizia de a graţia un condamnat implicat într-un caz de pedofilie.

Vineri, Peter Magyar a chemat ca Ungaria să se conformeze poziţiilor partenerilor săi occidentali, denunţând „oligarhia” care „ruinează” ţara.

El a pledat, de asemenea, pentru revenirea la independenţa procuraturii şi a presei, precum şi aderarea Ungariei la Parchetul European.

În prezent, Peter Magyar este creditat cu 9% din intenţiile de vot în cazul unor alegeri, potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută de institutul ungar Median, ceea ce ar face din el principala forţă a unei opoziţii foarte fragmentate dacă ar fonda o formaţiune politică.

Omul potrivit pentru a „stabiliza Ungaria”, a declarat Lorinc Popovics, un sculptor de 71 de ani care doreşte „schimbarea” după 14 ani de putere a lui Viktor Orban.

La jumătatea lui februarie, potrivit unuei numărători a televiziunii RTL, peste 130.000 de persoane au manifestat împotriva premierului, o mobilizare de o amploare nemaiîntâlnită în ultimii zece ani, în pofida mai multor demisii, printre care cea a preşedintei Katalin Novak care a acordat graţierea, dezvăluită la începutul lui februarie.

Vineri, Orban, care a organizat şi el o adunare a alegătorilor săi cu ocazia Zilei naţionale, nu a avut niciun cuvânt pentru acest adversar, preferând să se prezinte drept singura figura europeană în opoziţie cu liberalismul.

El şi-a reiterat vineri atacul împotriva Bruxellesului şi a „altor adversari occidentali de stânga” care „declanşează războaie”, exprimându-şi speranţa că aliaţii săi vor fi „majoritari la sfârşitul anului în lumea occidentală”, în urma alegerilor europene şi americane care au loc în 2024.