Emmanuel Macron a activat o celulă de criză în Paris.
Un atac cibernetic fără precedent a avut loc asupra instituțiilor de stat franceze.
Matignon a anunțat luni că mai multe servicii de stat au fost vizate încă de duminică de atacuri informatice de „intensitate fără precedent”.
Un atac cibernetic fără precedent a avut loc asupra instituțiilor de stat franceze, după ce Emmanuel Macron a spus că nu exclude trimiterea de trupe la sol în Ucraina. Atacul cibernetic face parte din războiul hibrid, iar Parisul nu este pentru prima dată ținta unui astfel de atac. Totuși, nu de o asemenea amploare. Serviciile Secrete au identificat „semnătură rușilor”.
Franța este în alertă generală. Matignon a anunțat luni că mai multe servicii de stat au fost vizate încă de duminică de atacuri informatice de „intensitate fără precedent”. „O unitate de criză a fost activată încă de duminică seara pentru a implementa contramăsuri și a garanta continuitatea serviciilor IT” iar impactul a fost redus, însă inclusiv serviciile Primului Ministru au fost atacate. Imediat după declarația lui Emmanuel Macron privind trimiterea de trupe în sprijinul Ucrainei, Moscova a anunțat o ripostă „fară limite”. Nu este un amănunt, pentru că după modificarea doctrinei NATO, un cyberatac poate constitui motivul de invocare al articolului 5 al Tratatului Alianței.
După definițiile invocate de specialiștii militari, exista trei nivele în caracterizarea stării de război, nivelul 3 fiind cel atomic, nivelul doi conflictul clasic de înaltă intensitate iar primul nivel, atacuri de tip hibrid cum este cazul acestor cyberatacuri. Conform acestei definiții, Franța și Rusia se află deja la poarta unui conflict deschis. Ministrul Apărării a invocat mai multe acroșaje care au avut loc în Marea Neagră și în Marea Baltica între aviația franceză și cea rusă în apele internaționale.
Poziția lui Macron privind posibilitatea desfășurării de trupe la sol pe teritoriul ucrainian, care părea complet izolata în primele zile, are deja o susținere a cel puțin 6 țări: cele 3 Baltice, Polonia și, de ieri, Cehia și Olanda plus, desigur, Franța.
Citește și