Începând de anul trecut, un nou tip de dronă a devenit vedetă şi schimbă modul în care războiul se desfăşoară pe linia frontului. Se numesc drone First Person View şi au devenit un coşmar pentru militarii de pe ambele părţi ale câmpului de luptă.
Dacă o rachetă de croazieră sau balistică costă câteva milioane de dolari, iar o dronă kamikaze poate depăşi o sută de mii de dolari, dronele FPV, funcţie de mărime, sunt de ordinul sutelor şi miilor de doalri. Pot fi folosite în număr mare, de exemplu Ucraina şi-a propus să doteze armata cu un milion de astfel de echipamente în anul 2024.
ULTIMELE ȘTIRI
Jurassic Park devine realitate. A.I. ar putea să readucă la viață mamutul, diavolul Tasmanian și pasărea Dodo
Salvamontiştii folosesc detectoare cu inteligenţă artificială pentru a recupera trupul unui înecat
Franţa va amenda cu 5 euro persoanele care lipsesc de la programările la medic
JP Morgan: Riscurile economice „ar putea eclipsa orice de la al Doilea Război Mondial încoace”
Vezi mai multe articole din categoria tehnologie
O dronă FPV poate fi folosită pentru mai multe misiuni: culegerea informaţiilor din câmpul tactic, lansarea de muniţii sau transformarea ei într-o dronă sinucigaşă.
De regulă, militarii operatori de drone vânează blindatele şi sistemele de armament inamice, dar sunt destule clipuri pe reţelele de socializare în care ţinta este un singur militar inamic. Astfel, dronele FPV par să ia locul inclusiv al armelor de asalt şi cresc considerabil distanţa de angajare a focului.
⚡️🇺🇸American M67 grenades against the 🇷🇺Russian T-72B3M model 2022 tank pic.twitter.com/BPmgoAnPhN
— 🇺🇦Ukrainian Front (@front_ukrainian) April 8, 2024
Armatele moderne nu au dezvoltat încă strategii pentru folosirea dronelor FPV, dar toţi specialiştii consideră că acestea vor avea un loc important în viitoarele conflicte. Mai nou, armata Chinei a constituit o unitate specială unde militarii testează dronele FPV pentru a putea vedea modul de folosire şi îmbunătăţire a procedurilor de luptă cu aceste echipamente ieftine.
Dezvoltarea domeniului dronelor, duce automat la creşterea rolului războiului electronic şi au apărut deja sisteme portabile de bruiere a dronelor, pe lângă cele dispuse pe autovehicule.
În viitor, grupa de infanterie ar putea avea un operator de drone şi un specialst în război electronic, pe lângă puşcaşi, lunetist, trăgătorul la puşca mitralieră şi cel la aruncătorul de grenade antitanc.