Bruxellesul a rezistat mult timp presiunilor din partea Poloniei şi a statelor baltice de a restricţiona importurile din Rusia şi Belarus, argumentând că o astfel de măsură ar putea perturba pieţele globale de alimente şi ar afecta naţiunile în curs de dezvoltare.
Dar, potrivit unor surse citate de Financial Times, în zilele următoare Comisia Europeană ar urma să impună o taxă de 95 de euro pe tonă pentru cerealele din Rusia şi Belarus. Acest lucru ar duce la creşterea preţurilor cu cel puţin 50%, au spus persoanele respective, ceea ce ar duce la eradicarea cererii. Tarife de 50 la sută ar urma să fie impuse, de asemenea, pentru seminţele oleaginoase şi produsele derivate.
ULTIMELE ȘTIRI
Nvidia lansează noul GPU „Blackwell” de ultimă generație. Cipul va revoluționa industriile de pretutindeni: „Poate transforma vorbirea în video 3D”
UE loveşte pentru prima dată sectorul agricol din Rusia. Vor fi impuse tarife la importurile de cereale pentru a-i calma pe fermierii din Europa de Est
Ion Cristoiu: Scriam în martie 2014: Un nou duşman de clasă al presei noastre zise şi libere: Rusia
Târziu: Ciolacu şi Ciucă încearcă să pună monopol pe ţară
Vezi mai multe articole din categoria externe
Importurile Uniunii din Rusia de cereale, seminţe oleaginoase şi derivate ale acestora au atins un record de 4mn de tone în 2023, 1% din consumul total al UE.
În februarie, Letonia a impus o interdicţie unilaterală asupra multor importuri de alimente din Rusia şi Belarus, în timp ce Lituania a anunţat inspecţii stricte ale încărcăturilor.
După ce anterior a calificat exporturile de cereale ruseşti către Polonia drept „neglijabile”, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, şi-a schimbat discursul săptămâna trecută, în timpul unei vizite în Polonia natală, spunând: „Atunci când Rusia foloseşte alimentele ca armă, trebuie să reacţionăm”.
În Polonia, fermierii protestează din cauza importurilor mai ieftine din Ucraina – şi din ce în ce mai mult din Rusia – care subminează piaţa internă de cereale.
Administraţia de la Moscova a acuzat deja UE că provoacă perturbări pe piaţa mondială a alimentelor prin sancţiunile impuse băncilor şi companiilor energetice ruseşti, câştigând simpatia unor ţări în curs de dezvoltare.
Diplomaţii UE susţin că încercarea Rusiei de a bloca Marea Neagră şi atacurile asupra silozurilor de cereale ucrainene au fost cele care au blocat aprovizionarea.