Moscova a lansat, în noaptea de miercuri spre joi, un nou atac cu zeci de rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Iar Kievul nu duce doar lipsă disperată de armament, ci și de trupe! Se găsesc tot mai greu oameni dispuși să-și riște viața în război.
Un jurnalist al postului Sky News a discutat cu un traficant de persoane, care îi ajută să fugă peste graniță pe cei care au vârsta recurării, dar nu vor să meargă pe front. Mulți fugari au ajuns și în țara noastră.
Ucraina nu duce un război doar în estul țării, unde rușii atacă necontenit. În vest, autoritățile poartă o altă luptă, la fel de grea: să-i convingă pe civili să se înroleze în armată și să-i prindă pe cei care încearcă să scape de recrutare fugind din țară. Câțiva ucraineni au fost descoperiți aproape de granița cu România.
Ivan: „Nu îmi trădez țara. Toată lumea înțelege de ce fac asta. Mulți din prietenii mei au plecat deja. Oricine are ocazie fuge”.
Un jurnalist al postului Sky News a discutat cu un traficant de persoane. Bărbatul încasează 6.000 de dolari de la fiecare bărbat pe care îl ajută să fugă traversând păduri și munți. Cei dispuși să treacă granița înot primesc o reducere de două mii de dolari.
Traficant de persoane: „Oamenii nu sunt pregătiți să moară. Tinerii nu sunt pregătiți să se îngroape de vii, așa că ne cer nouă ajutorul”.
Traficanții sunt asaltați de cereri și se așteaptă ca numărul doritorilor să crească. În decembrie, armata ucraineană a stabilit că are nevoie de jumătate de milion de recruți. După îndelungi ezitări, președintele Zelenski a semnat săptămâna trecută o lege care stabilește că vârsta minimă pentru înrolare este 25 de ani, și nu 27, cum a fost până acum. Iar parlamentul de la Kiev dezbate o lege menită să fluidizeze procesul de recrutare – inclusiv prin trimiterea de emailuri celor care îndeplinesc condițiile – și prin reducerea excepțiilor.
Pentru a pune stavilă exodului, ofițerii însărcinați cu recrutarea și-au înmulțit controalele și – se plâng ucrainenii – au devenit agresivi cu cei prinși că încearcă să fugă de armată.
Birourile de recrutare sunt aproape goale. Un ofițer care și-a pierdut un braț în luptă ia datele unui tânăr care urmează să înceapă instructajul militar.
Tânăr: „Sigur că e neplăcut, dar asta e realitatea dură în care trăim. Fie că îți place sau nu, dacă vrei să fii util, trebuie să faci ce este necesar”.
Reporter: Le-ai spus prietenilor tăi?
Tânăr: „Nu, doar celei mai bune prietene”.
În aceste condiții, pe front duc lupte tot mai dificile ucraineni de vârstă mijlocie – epuizați după mai bine de doi ani de război. Situația e complicată din cauza lipsei armamentului. Pentru fiecare obuz tras de ucraineni, rușii lansează cinci. Iar proporția va fi de 1 la zece în cateva săptămâni, a avertizat un general american, într-o audiere în Congres.
Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa: „Gravitatea acestui moment nu trebuie trecută cu vederea. Dacă nu continuăm să sprijinim Kievul, Ucraina riscă să piardă războiul”.
Un pachet de 60 miliarde de dolari pentru Kiev, cerut de preşedintele Joe Biden, a fost adoptat de Senat. Dar republicanii refuză să-l supună examinării în Camera Reprezentanților.