„Fonduri pentru demararea unui program naţional de case memoriale, de refacere a unor gări de patrimoniu şi a muzeelor în aer liber, indemnizaţii pentru tezaurele umane vii – sunt deciziile adoptate de Guvern, astăzi, la propunerea Ministerului Culturii!”, a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Ea susţine că în urma adoptării Ordonanţei nr. 19/2024 pentru modificarea şi completarea Legii privind protejarea monumentelor istorice, Institutul Naţional al Patrimoniului a emis Apelul de finanţare Timbrul Monumentelor Istorice pentru anul 2024, structurat astfel: subprogramele acţiuni tematice „Case memoriale”, „Gări”, „Muzee în are liber” şi subprogramele Restaurare şi Edificii de cult.

ULTIMELE ȘTIRI

Studiu. Schimbările climatice provocate de om au „încetinit rotația Pământului” și ar putea afecta modul în care măsurăm timpul

CFR Călători asigură transportul auto pe secţia Cluj-Napoca – Oradea

Turcan: Program pentru refacerea caselor memoriale şi a unor gări de patrimoniu

Finanţare de 2,25 miliarde lei pentru investiţiile majore în industriile cu tradiţie în România

Vezi mai multe articole din categoria politic

Tot joi, Guvernul a aprobat recunoaşterea meritelor Tezaurelor Umane Vii, în domeniul culturii imateriale, prin acordarea unei indemnizaţii de merit. Beneficiarii indemnizaţiei sunt toţi cei care deţin titlul de tezaur uman viu, au o vechime neîntreruptă în activitatea de promovare a patrimoniului cultural imaterial, deţin merite excepţionale în păstrarea, transmiterea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial, au merite excepţionale în realizarea, interpretarea, ori crearea elementelor patrimoniului cultural imaterial sau deţin distincţii naţionale în domeniul patrimoniului cultural imaterial.

„Acest sprijin reprezintă o modalitate de a onora şi de a salvgarda un patrimoniu imaterial valoros pentru identitatea naţională”, arată Raluca Turcan.