Profesorul Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, el fiind învins în turul doi, la o diferenţă de peste 250 de voturi de Liviu Maha, profesor de economie.

Liviu Maha a obţinut 487 voturi, în timp ce Tudorel Toader, actualul rector al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” a fost votat de 233 de persoane. Au existat şi câteva voturi anulate.

Prezenţa la urne a fost de 87,7 la sută, peste cea înregistrată la primul tur. Au votat în turul al doilea de scrutin 741 de persoane dintr-un total de 844 de votanţi, potrivit News.ro.

Turul doi al alegerilor s-a desfăşurat într-un context tensionat, după ce duminică seară, Olga Andreea Urda a demisionat din funcţia de preşedinte al Biroului Electoral, invocând că în presă ar fi apărut unele informaţii despre viaţa sa personală.

Olga Andreea Urda este considerată o apropiată a lui Tudorel Toader, iar surse din cadrul universităţii au precizat că în acest fel gruparea Toader ar fi încercat să amâne desfăşurarea turului doi de scrutin.

În cele din urmă a fost desemnat de urgenţă un nou preşedinte al Biroului Electoral, astfel încât alegerile de luni să poată avea loc.

Liviu Maha a câştigat şi primul tur de scrutin, el având cu 31 de voturi mai mult decât Tudorel Toader.

Maha este profesor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Tudorel Toader a fost ales rector al universităţii ieşene în anul 2014, iar în timpul guvernării Dragnea a ocupat funcţia de ministru al Justiţie, fiind contestat cu vehemenţă atât de societatea civilă, cât şi de către opoziţia de la vremea respectivă.