Fostul lider Donald Trump, candidat la prezidenţialele americane, a dat asigurări că recentele sale ameninţări la adresa NATO au fost înainte de toate un „mod de a negocia” cu ţările Alianţei Nord-Atlantice, scrie AFP.

Omul de afaceri republican a semănat panică în Europa când a ameninţat în februarie că nu va mai garanta protecţia ţărilor NATO împotriva Rusiei dacă nu îşi plătesc partea lor.

Afirmaţii puternic criticate de mai mulţi lideri europeni şi de rivalul său democrat, preşedintele american Joe Biden.

„Este un mod de a negocia”, a declarat fostul şef de stat în cursul unei discuţii cu Nigel Farage, figură a extremei drepte britanice.

„Statele Unite trebuie să plătească partea lor, nu partea tuturor”, a spus omul de afaceri la GB News.

Donald Trump s-a lăudat şi că a umplut conturile NATO datorită declaraţiilor sale.

„Au început să plătească datorită acestor comentarii pe care le-aţi văzut acum două sau trei săptămâni”, a spus el, fără să dea vreun exemplu.

Republicanul, care se va confrunta cu preşedintele democrat Joe Biden la alegerile din noiembrie, reproşează în mod regulat aliaţilor din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că nu îşi respectă angajamentele în ceea ce priveşte cheltuielile militare.

„Nu uitaţi că toate acestea sunt mai importante pentru ei decât pentru noi, noi avem un ocean care ne desparte de anumite probleme”, a subliniat el marţi. „Un ocean mare, frumos”, a mai afirmat Donald Trump, citat de AFP.