Problemele râului care traversează Bucureștiul se agravează, iar responsabilii pot face doar cârpeli, în lipsa banilor necesari.

Din cauza infiltrațiilor de apă, cei de la Apele Române au fost nevoiți să sece o bucată din Dâmbovița. Au găsit în albia râului gunoaie, cauciucuri și trotinete.

Responsabilii de la Apele Române au secat porțiunea aflată între Piața Unirii și Operă, pe o lungime de peste 3 kilometri, din cauza unor infiltrații de apă. Ca să poată finaliza lucrările, bucata de râu va rămâne secată cel puțin 10 zile.

Ana-Maria Agiu, reprezentant al Apelor Române: „Duminică a apărut un vortex, un vârtej care practic indica prezența unor infiltrații și din acest motiv s-a luat decizia golirii biefului Operetă. Aceste vortexuri sunt un semnal că este nevoie să se realizeze lucrări de amenajare a râului Dâmbovița. S-au găsit mai mult de 20 de trotinete, cauciucuri și mai multe lucruri care nu le trebuie oamenilor”.

Imaginea dezolantă din centrul orașului scoate la lumină probleme vechi.

„S-au aruncat trotinete, s-au aruncat multe. Noi românii nu prea suntem educați”.

Nu este însă prima dată când Dâmbovița este afectată. Primul semnal care ar fi trebuit să le atragă atenția autorităților că lucrurile s-ar putea înrăutăți a fost în 2021, când a apărut primul vortex de-a lungul râului.

Atunci, cei de la Apele Române au fost nevoiți să sece o altă bucată din râu. Aceste vortexuri semnalează infiltrațiile de apă care erodează taluzul betonat. Mai departe, apa ajunge în casetă, iar dacă lucrurile nu sunt remediate se poate ajunge inclusiv la prăbușirea străzii.

Pentru întreaga reabilitare ar fi nevoie de 200 de milioane de euro, însă până acum sunt fonduri doar pentru reparațiile de la Lacul Morii, de 15 milioane de euro, prin PNRR.

Așa se îndepărtează tot mai mult planul de a practica sporturi nautice pe Dâmbovița ori de a-i amenaja malurile pentru promenadă, despre care se tot vorbește de mai bine de 20 de ani.

Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin: ”E nevoie de o intervenție nu numai la cuva Dâmboviței, e nevoie de o intervenție la nivelul întregului oraș. Adică ai nevoie să reduci din acel trafic de pe margine, să dai mai mult spațiu verde lângă apă, care să îți permită să faci o promenadă. Cel mai bun exemplu este Clujul, care a luat fața Bucureștiului prin proiectul de amenajare a Someșului”.

De lucrări urgente are nevoie și Planșeul Unirii, aflat tot în centrul Capitalei. Veche de aproape un secol, bucata de beton se află acum într-o stare foarte proastă, cu armături corodate și infiltraţii în placa de beton. Lucrările de refacere a planşeului vor dura aproximativ trei ani şi vor începe, cel mai probabil, în 2025.