Larve de tenie parazite au fost găsite în creierul unui bărbat după săptămâni de agravare a migrenelor, despre care cercetătorii cred că au fost cauzate de consumul de slănină insuficient gătită, scrie The Guardian.

Într-un raport publicat săptămâna trecută, American Journal of Case Reports a documentat un bărbat american de 52 de ani neidentificat care suferea săptămânal de migrene și care nu răspundea la medicamente.

Bărbatul a negat că a călătorit în „zone cu risc [pentru] securitate alimentară”, potrivit raportului. La întrebări suplimentare, bărbatul a dezvăluit că avea o preferință pentru „slănină ușor gătită, necrocantă”, pe care a mâncat-o aproape toată viața.

În urma unei scanări CT, cercetătorii din Florida au găsit numeroase pungi pline de lichid, sau focare chistice, în creierul său.

Fără efectele în masă ale unei posibile tumori care cresc pe creier sau hidrocefalie, o acumulare de fluide în cavitățile creierului, cercetătorii au fost suspicioși privind chisturile neurogliale congenitale.

După ce a fost internat la spital, bărbatul a fost testat pozitiv pentru anticorpi de chist cisticercoză.

Apoi a fost diagnosticat cu neurocisticercoză, o infecție parazitară care poate fi prevenită, cauzată de sistemele larvare de la tenia de porc Taenia solium .

„Se poate doar specula, dar având în vedere predilecția pacientului nostru pentru carnea de porc insuficient gătită și antecedentele de expunere benignă, credem că cisticercoza lui a fost transmisă prin autoinfecție după spălarea necorespunzătoare a mâinilor”, au spus cercetătorii .

Bărbatul i s-au prescris apoi medicamente antiinflamatoare și antiparazitare, inclusiv dexametazonă, albendazol și praziquantel, și a fost tratat cu succes.

Neurocisticercoza se contractă atunci când o persoană ingerează ouă microscopice de tenia.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), dacă o persoană mănâncă carne de porc insuficient gătită, infectată și face o infecție cu tenia în intestine, persoana trece ouăle în fecale.

Dacă nu se spală pe mâini după ce au folosit baia, pot contamina alimentele sau suprafețele cu fecale care conțin ouăle. Aceste ouă pot fi apoi ingerate de altcineva dacă consumă alimente contaminate.

Deși boala apare la nivel global, cele mai mari rate de infecție se găsesc în zonele din America Latină, Asia și Africa, care au o salubritate proastă și porci în aer liber cu acces la fecale umane, raportează CDC .