În Turcia, unii supraviețuitori ai cutremurului puternic din februarie 2023 sunt în șoc și confuzie, după ce autoritățile i-au anunțat că le confiscă locuințele.

Habip Yapar s-a simțit norocos că locuința sa din sudul Turciei a rezistat cutremurului devastator de anul trecut, notează Reuters.

Apoi, în octombrie, pe telefonul său a apărut un mesaj text în care i se spunea că guvernul preia în proprietate apartamentul.

Mesajul trimis lui Yapar, în vârstă de 61 de ani, preciza că actele pentru proprietatea sa din provincia Hatay sunt transferate la Trezorerie, în conformitate cu un amendament la o lege de planificare urbană care urma să afecteze mii de supraviețuitori ai cutremurului.

Ministrul urbanismului, Mehmet Ozhaseki, a declarat la începutul lunii februarie că guvernul are nevoie de noile puteri stabilite în amendament pentru a accelera reamenajarea cartierelor din orașele grav afectate de cutremurul care a măturat o porțiune din sud-estul țării la 6 februarie 2023.

Hatay, cea mai sudică regiune din Turcia continentală, la granița cu Siria, a suferit cele mai multe pagube în cel mai mortal cutremur din istoria modernă a țării. De atunci, reconstrucția a rămas în urma termenelor ambițioase care au fost stabilite de președintele Tayyip Erdogan.

Potrivit regulamentului, care a fost adoptat în noiembrie 2023, confiscările aveau ca scop crearea de „zone de construcție de rezervă”, o măsură temporară pentru a accelera reconstrucția. Cei afectați vor avea dreptul la o proprietate după ce vor plăti pentru costurile de construcție, se arată în regulament, fără a oferi detalii privind sarcina financiară.

Deși asigurarea împotriva cutremurelor este obligatorie în Turcia, regula nu este întotdeauna aplicată, iar asigurarea acoperă adesea doar o parte din costurile de reconstrucție sau de cumpărare a unei noi proprietăți.

Interviurile cu aproape două duzini de locuitori, avocați și oficiali locali arată că mii de proprietari au fost luați prin surprindere de planurile de confiscare, mulți dintre ei aflând prin intermediul rețelelor de socializare că proprietățile lor vor fi afectate.

La fel ca Yapar, zeci de persoane din orașul său natal de coastă, Samandag, au primit mesaje text chiar înainte ca amendamentul să fie adoptat în noiembrie.

Cinci luni mai târziu, guvernul nu a informat încă persoanele afectate cu privire la cât vor plăti, ce se întâmplă dacă nu sunt în măsură să o facă, orice compensație la care ar putea avea dreptul și exact când și pentru cât timp titlurile lor vor fi în posesia guvernului, au declarat persoanele cu care a vorbit Reuters.

„Este ca și cum ai merge la un restaurant unde îți aduc un fel de mâncare, dar nu știi prețul. Trebuie să plătești oricât este nota de plată”, a declarat Ecevit Alkan, președinte al Comisiei de mediu și drept urban din cadrul Baroului Hatay.

Reuters a vorbit cu patru proprietari de locuințe și doi avocați din districtele Samandag, Defne și Antakya din Hatay, care au intentat procese la tribunalul administrativ din Hatay pentru a bloca aceste ordine.

Ministerul urbanismului și biroul lui Erdogan nu au răspuns la întrebările Reuters. Mai multe partide de opoziție au depus întrebări parlamentare prin care au solicitat mai multe informații de la minister cu privire la noua lege, dar acestea au rămas fără răspuns.

Yapar locuiește împreună cu soția sa și cu fiul și fiica sa adulți într-un adăpost temporar din corturi. Cel puțin 215.000 de supraviețuitori din Hatay trăiesc în tabere de containere sau în corturi.

Inginerul civil pensionat economisea bani pentru a-și repara casa cu două etaje. Întrucât proprietatea a fost transferată acum către guvern, el nu poate începe lucrările. Casa este programată pentru demolare.

Yapar, care se numărăr printre cei care au intentat un proces, a negat că imobilul nu mai poate fi reparat.

„Ne putem reconstrui singuri casele și nu vrem niciun cent de la stat”.

La puțin peste un an de la cutremurul devastator care a ucis peste 53.000 de persoane în Turcia, sute de mii de supraviețuitori rămân în locuințe temporare, precum containere și corturi.

Cei mai mulți dintre proprietarii afectați locuiesc la cunoștințe sau în containere temporare de transport maritim de când cutremurul le-a dărâmat sau deteriorat apartamentele și nu au fost anunțați când vor fi gata noile clădiri, au declarat locuitorii și avocații.

Alții au rămas fără adăpost din cauza avizelor de sechestru.

Hatice Altinoz a declarat că ea și fiul ei adult, Ahmet, au fost nevoiți să se mute din apartamentul lor avariat din Antakya, în Hatay, deoarece clădirea se află într-o zonă de rezervă, în mare parte eliberată pentru reconstrucție.

„Autoritățile nu ne-au pus la dispoziție un container în care să stăm, deoarece clădirea noastră nu s-a prăbușit, așa că m-am mutat în casa container a fiicei mele”, a declarat Altinoz.

Locuitorii din Antakya, Omer și Dilay Dolar, au declarat că au aflat de pe rețelele de socializare că cele cinci proprietăți ale lor se află într-o zonă desemnată, unde puține clădiri sunt în picioare.

„Eu și familia mea am muncit din greu pentru a deține aceste bunuri”, a declarat Dilay Dolar, în vârstă de 57 de ani, un antreprenor. „Dar acum nu este clar ce ne va rezerva viitorul”.

Biroul guvernatorului din Hatay, administrat de guvernul federal, a declarat pe site-ul său în februarie că aproape 44.000 de locuințe vor înlocui proprietățile transferate. Acesta nu a oferit cifre cu privire la câte proprietăți ale multor persoane vor fi confiscate în acest proces și nu a răspuns la întrebările adresate de Reuters.

În total, Erdogan a promis 254.000 de locuințe noi pentru provincie, dar până în prezent au fost finalizate construcțiile pentru mai puțin de 7.300 dintre acestea, arată datele biroului guvernatorului. Anul trecut, un oficial a declarat pentru Reuters că limitele fondurilor și creșterea prețurilor sunt de vină pentru întârzieri.

Alkan, din cadrul baroului, a declarat că aproape 50.000 de persoane vor fi afectate de confiscările de proprietăți, pe baza populației din cartierele desemnate ca zone de rezervă din provincie.

În Samandag, primarul Refik Eryilmaz a declarat că a salutat planul guvernului pentru un bazar modern și noi locuințe în zonele declarate rezervație.

Dar, a spus el, a fost greșit ca guvernul să trimită SMS-uri proprietarilor din orașul său fără a explica proiectul sau aranjamentele legale și financiare.

„Autoritățile guvernamentale nu au reușit să ofere o explicație satisfăcătoare publicului, ceea ce este problematic”, a declarat Eryilmaz, din partea principalului partid de opoziție CHP, într-un interviu.

Unii locuitori consideră că politica este la mijloc. Hatay este un district condus de opoziție în care Erdogan dorește să facă progrese în alegerile locale din 31 martie.

Un discurs pe care l-a ținut în provincie pentru a marca prima aniversare a cutremurului a fost interpretat pe scară largă ca un mesaj voalat că ajutorul pentru reconstrucție va curge mai ușor cu o administrație a partidului de guvernământ.

Ulterior, Erdogan a afirmat că eforturile de reconstrucție nu au făcut diferențe între susținătorii și oponenții guvernului.