Cercetătorii au stabilit că topirea gheţii din Groenlanda şi Antarctica a încetinit rotaţia Pământului. Acest lucru ar putea afecta modul în care măsurăm timpul, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nature.
Cronometrele lumii ar trebui să ia în considerare scăderea unei secunde. Ceasurile ar putea fi nevoite să sară o secundă, numită „secundă intercalată negativă”, în jurul anului 2029 pentru a menţine ora universală sincronizată cu rotaţia Pământului, potrivit studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
Studiu. Schimbările climatice provocate de om au „încetinit rotația Pământului” și ar putea afecta modul în care măsurăm timpul
Perioada în care firmele nu sunt amendate pentru că nu folosesc e-Factura, prelungită
Schema de plafonare a preţurilor la energiei, optimizată de Guvern
Studiu: schimbările climei au „încetinit rotaţia Pământului” şi ar putea afecta măsurarea timpului
Vezi mai multe articole din categoria social
„Se întâmplă lucruri fără precedent”, a fost concluzia lui Duncan Agnew, autorul studiului şi geofizician la Instituţia Scripps de Oceanografie de la Universitatea din California, potrivit Sky News
Dacă nu ar fi fost impactul topirii gheţii, schimbarea orei ar fi fost necesară cu trei ani mai devreme, în 2026. În ultimele decenii, Pământul s-a rotit mai repede din cauza schimbărilor în miezul său, dar topirea gheţii a redus din viteză.