30 de adulţi au interacţionat cu un pudel pe nume Aro timp de 3 minute. Interacţiunea a cuprins întâlnirea, plimbarea, joaca, hrănirea, îmbrăţişarea, masajul şi fotografierea.

Activitatea lor cerebrală a fost monitorizată cu ajutorul unor căşti cu electrozi.

Cercetătorii i-au întrebat pe oameni cum s-au simţit după fiecare activitate cu Aro şi toţi au raportat că s-au simţit mai puţin stresaţi şi deprimaţi.

„Acest studiu a demonstrat că anumite activităţi specifice cu câinii ar putea activa o relaxare mai puternică, stabilitatea emoţională, atenţia, concentrarea şi creativitatea prin facilitarea creşterii activităţii cerebrale”, au scris autorii studiului publicat în Plos One, citaţi de New York Post.

ULTIMELE ȘTIRI

A.I. ar putea duce la „extincția speciei umane”. Gladstone AI a publicat un raport privind efectele catastrofale ale Inteligenței Artificiale: „Guvernul SUA trebuie să intervină de urgență”

Adrian Sârbu: Managerii din sectorul privat aleşi direct vor curăţa administraţia publică de incompetenţă şi impostură

Studiu: Câinii te ajută să scapi de stres şi să fii mai concentrat

Hamas – propunere de încetare a focului care detaliază schimbul de ostatici şi prizonieri

Vezi mai multe articole din categoria stiinta-sanatate

Practic, plimbarea câinelui a indus o stare de relaxare. Pieptănarea blănii câinelui a îmbunătăţit concentrarea, iar joaca cu câinele a produs ambele efecte: relaxare şi o mai bună concentrare. Îmbrăţişarea şi hrănirea câinelui au îmbunătăţit starea de spirit.

Acesta nu este primul studiu care arată că petrecerea timpului cu câinii este benefică pentru sănătatea mentală a oamenilor.

Un studiu din 2022 publicat în International Journal of Psychophysiology a constatat că petrecerea a doar 20 de minute alături de un animal poate reduce cortizolul, hormonul stresului, şi creşte oxitocina, hormonul asociat cu dragostea şi stabilirea de legături.

Un alt studiu a constatat că proprietarii de câini de peste 45 de ani au cu 40 % mai puţine şanse de a face demenţă.