La o zi după ce ministrul francez de interne a prezentat planul pus în aplicare pentru a asigura securitatea ceremoniei de deschidere şi a Jocurilor de la Paris în general, jihadiştii au distribuit imagini prin intermediul unor instituţii media afiliate, precum Al-Azaim Foundation şi Sarh al-Khilafah, una dintre ele înfăţişând un bărbat mascat care ţine o puşcă în mână şi cu menţiunea „Ucideţi-i pe toţi”, enumerând stadioanele care găzduiesc meciurile din Liga Campionilor din această săptămână.

ULTIMELE ȘTIRI

Unde mergi azi? În croazieră. Care sunt cele mai populare destinații pentru o scurtă călătorie pe mare

Guvern: Vor plăti cotizaţie pentru concediile medicale toţi cei care suferă de „boli obişnuite” / Ce afecţiuni vor fi exceptate de la plata cotizaţiei

Statul Islamic ameninţă cu atacuri teroriste, vizând Liga Campionilor şi Paris 2024

Sfârşitul unei ere. Adio Arctic! Cel mai mare producător de electrocasnice din România îşi schimbă numele după mai bine de 60 de ani

Vezi mai multe articole din categoria sport

Marţi, Real Madrid întâlneşte Manchester City pe Santiago Bernabéu, în timp ce Arsenal FC şi Bayern Munchen se întâlnesc pe Emirates Stadium. Miercuri, Atlético Madrid primeşte Borussia Dortmund pe Civitas Metropolitano, iar FC Barcelona vizitează Paris Saint-Germain pe Parc des Princes.

La sfârşitul Ramadanului, marţi, va avea loc obişnuita escaladare a ameninţărilor jihadiste.

Ameninţarea Statului Islamic se întinde pe durata unei primăveri şi a unei veri „fierbinţi”, subliniind preocupările legate de securitate pentru două evenimente sportive europene majore: UEFA EURO 2024 în Germania, între 14 iunie şi 14 iulie, şi Jocurile Olimpice de la Paris, între 26 iulie şi 11 august.

Parisul a studiat de mult timp cum să protejeze cel mai bine oraşul de atacurile teroriste. Macron a făcut apel la o mai mare încredere pentru a linişti publicul cu privire la posibilele atacuri teroriste şi a insistat că Franţa are un „plan B” pentru ceremonia de deschidere.

Nu doar securitatea franceză va fi la lucru la Jocurile Olimpice, ci şi asistenţa străină va fi binevenită pentru a contracara ameninţarea teroristă. „Mai multe naţiuni străine ne vor întări în domenii critice, cum ar fi manipularea câinilor, unde nevoile sunt considerabile”, a declarat ministerul francez, citat de aceaşi sursă.

Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a ridicat nivelul de alertă la cel mai ridicat şi a declarat „urgenţă teroristă” după atacul de la o sală de concerte din Moscova din 22 martie, care a ucis 144 de persoane şi a fost revendicat de Statul Islamic.

Ministrul francez al Sportului, Amelie Oudea-Castera, a declarat pentru France 2 că nu există o ameninţare teroristă la adresa Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, dar că Franţa va continua să facă tot ce este necesar pentru a neutraliza teroriştii care le monitorizează.

Jocurile Olimpice au fost vizate în trecut, în special în două ţări puternice, precum Germania – Munchen 1972 – şi Statele Unite – Atlanta 1996. Adunarea spectatorilor şi a sportivilor şi, mai ales, atenţia mondială pe care o atrage un eveniment de o asemenea anvergură îl face atractiv pentru cei care planifică perturbări sau atacuri teroriste.