Un sistem de apărare antiaeriană și 100 de militari a trimis Rusia în Niger, pentru susținerea grupării de rebeli care a preluat puterea și a rupt relații cu SUA. Trupe occidentale, germane, mai există însă în baza din Niamey, cu un viitor incert.

Personalul militar de la Ministerul Apărării din Rusia urmează să instaleze sistemul de apărare antiaeriană şi să instruiască militarii din Niger în utilizarea lui, a relatat canalul de stat RTN joi seară, preluat de către agențiile dpa și Agerpres.

Misiunea urmează după o convorbire telefonică între şeful juntei, Abdourahamane Tchiani, şi preşedintele rus Vladimir Putin la sfârşitul lui martie.

Putin şi Tchiani au discutat despre „consolidarea trans-sectorială şi cuprinzătoare a cooperării strategice dintre Niger şi Rusia pentru a răspunde ameninţărilor curente, în special în domeniul securităţii”.

Până la lovitura de stat militară din iulie anul trecut, Nigerul era ultimul aliat democratic al SUA, Franţa şi altor state europene în lupta împotriva militanţilor islamişti în regiunea Sahel, unde jihadiştii continuă să câştige influenţă.

În martie, junta a pus capăt cooperării militare cu SUA în lupta împotriva terorismului. Forţele armate din Germania operează o bază aeriană la Niamey, a cărei viitor este încă neclar.

Televiziunea de stat din Niger a difuzat imagini cu un avion Iliuşin-76 care a aterizat pe aeroportul din Niamey miercuri.

„Ne aflăm aici pentru a instrui armata din Niger să utilizeze echipamentul militar care a ajuns aici”, a declarat un bărbat cu cagulă în uniformă militară.

După ce armata a preluat puterea pe 26 iulie, Nigerul a început să-şi diversifice partenerii pentru a-şi afirma suveranitatea în faţa lumii, a mai relatat televiziunea din Niger.

Ca şi vecinii săi Mali şi Burkina Faso înaintea sa, Niger se îndepărtează de partenerii săi occidentali, în special fosta putere colonială Franţa, şi se orientează spre Rusia. Toate cele trei ţări sunt conduse de armată după lovituri de stat.