S-a demonstrat că un pui de somn de 20 de minute vă face mai eficient în a doua jumătate a zilei.
Un somn sănătos poate varia între șase ore și jumătate și 10 ore pe noapte.
Adolescenții au nevoie de aproximativ nouă ore.
Cheia pentru o zi productivă este somnul de calitate. Specialiștii spun că cele 8 ore necesare de somn sunt de fapt un mit. Un somn sănătos poate varia între șase ore și jumătate și 10 ore pe noapte. Adolescenții au nevoie de aproximativ nouă ore, dar pe măsură ce îmbătrânim dormim mai puțin, scrie Russell Foster profesor de neuroștiință circadiană și șef al Institutului de Neuroștiință a Somnului în publicația The Telegraph.
Consolidarea memoriei și procesarea de noi informații sunt două dintre scopurile principale ale somnului, iar în anii de maturitate, pur și simplu ne confruntăm cu mai puține lucruri noi pentru noi.
Toate viețuitoarele de pe Pământ au propriul ritm circadian intern, sincronizat cu ciclul zi/noapte în care am evoluat. La mamifere, inclusiv la oameni, lumina este cea mai mare parte care menține acest ritm în pas cu mediul nostru înconjurător.
În cadrul unor studii care s-au desfășurat pe parcursul a peste 15 ani, echipa lui Russel Foster a descoperit că – pe lângă bastonașele și conurile pe care le folosim pentru a vedea lucruri – ochiul conține un al treilea tip de senzor de lumină care detectează aceste semnale de zori/întuneric și aliniază ciclul nostru de somn/veghe la lumea noastră externă de 24 de ore.
Aceste celule sunt relativ insensibile la lumină. În centrul sufrageriei dumneavoastră, la lumină electrică, veți fi expus la aproximativ 100 Lux (unitatea de măsură standard pentru intensitatea nivelului de lumină) – nu suficient de luminos pentru a alinia ciclul somn-veghe.
S-a demonstrat că un pui de somn de 20 de minute – dar nu mai târziu de șase ore înainte de culcare – vă face mai eficient în a doua jumătate a zilei. Mai mult timp și puteți intra într-un somn mai profund, a cărui recuperare vă poate lăsa amețit, ceea ce îl face contraproductiv. Nu vă panicați dacă nu dormiți – odihna și relaxarea contribuie și ele la consolidarea memoriei și la performanța creierului.
Lumina de dimineață devansează ceasul circadian (făcându-vă să vă treziți și să vă culcați mai devreme), în timp ce lumina de seară îl întârzie, (ceea ce înseamnă că vă culcați și vă treziți mai târziu). Nu reușiți să obțineți lumina de dimineață și veți dori să vă culcați mai târziu. Dar, dacă trebuie să ajungeți devreme la serviciu, probabil că nu veți dormi tot somnul de care aveți nevoie, lăsându-vă în mod cronic lipsit de somn în timp.
Majoritatea oamenilor nu au o problemă de somn. Ei au o problemă de stres sau de anxietate, care îi împiedică să doarmă bine. Așadar, găsirea unor modalități de a te relaxa la sfârșitul zilei este esențială.
Citește și