Forţele ucrainene au lansat o serie de atacuri cu drone menite să afecteze industria petrolieră a Rusiei. În total, 12 rafinării de petrol ruseşti ar fi fost lovite cu succes în mai multe regiuni din interiorul teritoriului rusesc începând cu 17 martie.

Ucraina a atacat, de asemenea, una dintre cele mai mari rafinării de petrol din Rusia pe 2 aprilie în oraşul Nijnekamsk din Tatarstan, la peste 1.000 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Statele Unite au încercat să restricţioneze exporturile de petrol rusesc care alimentează războiul actual al Rusiei în Ucraina, menţinând în acelaşi timp aprovizionarea pieţelor globale de energie pentru a limita inflaţia şi a uşura un „soft landing” al economiei mondiale, se arată în articolul Bloomberg.

Potrivit instituţiei media, plafonarea preţului la exporturile de petrol rusesc a fost un instrument de succes, dar îngrijorările au crescut, deoarece „preţurile globale ale petrolului au atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape şase luni, în principal din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu”.

„Ucraina este mai bine servită în a merge după ţinte tactice şi operaţionale care pot influenţa în mod direct lupta actuală”, a declarat Austin în timpul şedinţei comisiei pentru servicii armate din Senat.

Anterior, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA „nu a sprijinit şi nici nu a permis lovituri ale Ucrainei în afara teritoriului său”, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist cu privire la loviturile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol ruseşti.

Poziţia lui Austin a fost criticată de senatorul republican Tom Cotton, care a acuzat administraţia preşedintelui american Joe Biden că „descurajează o acţiune ucraineană eficientă din motive politice”.

Exporturile de ţiţei pe mare ale Rusiei au scăzut la începutul lunii aprilie, comparativ cu maximul atins în luna precedentă. Bloomberg a precizat că scăderea de săptămâna trecută a fost cauzată şi de mai puţine încărcături din Primorsk şi Ust-Luga, unde volumele au scăzut cu aproximativ 20%.

Reuters a relatat pe 4 aprilie, citând surse anonime familiare cu acest subiect, că societăţile ruseşti se confruntă cu dificultăţi în repararea rafinăriilor de petrol din cauza sancţiunilor occidentale, iar atacurile ucrainene ar putea agrava problema.

ULTIMELE ȘTIRI

Rolex îți arată noile modele pentru 2024. Brand-ul de lux adoptă o abordare mai discretă

Germania s-a răzgândit în privinţa interzicerii maşinilor pe benzină sau motorină: „Piaţa ar trebui să decidă ce doresc consumatorii, nu politicienii”

Secretarul american al Apărării: Atacurile Ucrainei asupra petrolului rusesc ar putea ameninţa piaţa globală a energiei

Protestatarul Marian „Ceauşescu”, amendat pentru injurii aduse preşedintelui Klaus Iohannis

Vezi mai multe articole din categoria externe