Parlamentul European a aprobat marți noile norme de reducere a poluării provenite de la fermele de animale, după ce a convenit cu statele membre ca legislația să fie mult mai relaxată decât era prevăzut inițial, potrivit Reuters.
Eurodeputații au adoptat cu 393 de voturi pentru, 173 împotrivă și 49 de abțineri legea care impune fermelor și fabricilor din Europa – deci și din România – limite privind eliminarea deșeurilor și a gazelor poluante.
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să-și dea acordul final înainte ca legea să intre în vigoare.
Legea nu va acoperi creșterea intensivă a bovinelor, după ce eurodeputații și țările UE au convenit să elimine această parte a propunerii Comisiei Europene. În schimb, Comisia trebuie să evalueze, până în 2026, abordarea problemei emisiilor provenite din creșterea bovinelor.
Asta deși, potrivit Agenției Europene de Mediu, creșterea bovinelor produce cele mai mari emisii de amoniac – pe care legea UE privind poluarea încearcă să le limiteze – din sectorul creșterii animalelor din Europa.
Legea vizează fermele de porci cu cel puțin 350 de animale – mai mult decât dublu față de pragul propus inițial de Comisia Europeană. Noile limite, care se vor aplica începând cu 2030, vor viza și fermele de păsări cu peste 280 de capete.
„Doar 30% dintre cele mai mari ferme de porci și de păsări de curte la scară industrială vor intra în domeniul de aplicare al directivei revizuite”, a declarat comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius.
Propunerea inițială a Comisiei, din 2022, ar fi impus noile limite tuturor fermelor de vaci, porci și păsări de curte cu peste 150 de animale – adică aproximativ 185.000 dintre cele mai mari ferme europene.
După luni de proteste ale fermierilor europeni, Bruxelles-ul a relaxat unele măsuri, în ciuda faptului că propria agenție de mediu a UE a avertizat că este nevoie de mai multe politici de protecție a climei, pentru a-i ajuta pe agricultori să se adapteze la înrăutățirea condițiilor meteorologice extreme.
Țări precum Bulgaria, Germania, Italia și Polonia au făcut presiuni pentru ca mai puține ferme să fie incluse în politica de combatere a poluării, afirmând că planul inițial era nerealist și îi împovăra pe fermieri.