Prima expoziţie personală a lui Constantin Brâncuși în SUA debuta în 12 martie 1914.
Tot în Statele Unite are loc în 1927-1928 procesul pentru recunoașterea artei moderne.
Cazul Brâncuși vs. USA a marcat victoria sculptorului în instanță în fața contestatarilor.
Abia ai marcat aniversarea nașterii sculptorului în februarie. Evenimentul care a schimbat totul pentru istoria artei este legat de 12 martie 1914, când era deschisă la New York prima expoziție Brâncuși. Nu era prima dată când publicul american vedea lucrări ale artistului născut la Hobița. Acest lucru se întâmplase în 1913 la Expoziţia Internaţională de Artă Modernă de la New York.
Între 1.400 de lucrări de artă modernă şi avangardistă, apăreau atunci lucrări ale lui Constantin Brâncuşi care participase deja la expoziţii colective din Paris şi Bucureşti. Era forma unui grup de artişti americani de a protesta la adresa stilurilor comerciale și a rigidității dovedite de Academia Naţionale de Design American. La Expoziţia de la Galeria Armory au fost expuse cinci lucrări: Capul, Domnişoara Pogany II, Cap de copil, Muza adormită II şi Peştele, care au atras imediat atenţia în lumea artei. Uite cum rezenta acum câțiva ani o casă de licitații apariția lui Brâncuși.
Nu chiar așa de repede. Expoziția personală din martie 1914 a fost deschisă numai până în 1 aprilie. Iar succesul l-a reprezentat atunci faptul că și-a văzut cumpărate mai multe sculpturi care au ajuns la colecţionarul John Quin.
Totuși, până la procesul deschis împotriva administrației vamale americane care a reflectat dezbaterea acceptării stilului lui Brâncuși drept artă din punct de vedere legal au mai trecut 14 ani. Pregătindu-se de renovare în 2025, Centrul Pompidou din Paris a ales să își pregătească acest ultim sezon înainte de închiderea temporară cu o retrospectivă Brâncuși care numără peste 200 de lucrări. Are loc între 27 martie și 1 iulie 2024.
Citește și