„Le-am promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus şi modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ţinem cont de tendinţa de reducere a preţurilor la energie şi gaze la nivel european. Populaţia şi economia rămân în continuare protejate! Şi ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piaţa liberă se face etapizat, până în 2026, cu preţuri corecte pentru români”, spune Marcel Ciolacu.

ULTIMELE ȘTIRI

Studiu. Schimbările climatice provocate de om au „încetinit rotația Pământului” și ar putea afecta modul în care măsurăm timpul

Perioada în care firmele nu sunt amendate pentru că nu folosesc e-Factura, prelungită

Schema de plafonare a preţurilor la energiei, optimizată de Guvern

Studiu: schimbările climei au „încetinit rotaţia Pământului” şi ar putea afecta măsurarea timpului

Vezi mai multe articole din categoria economic

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut precizări.

„Actuala schemă de compensare/plafomare a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz şi UE şi a cincea cea mai ieftină energie electrică. Prin propunea de azi optimizăm această schemă şi luăm în calcul scăderile de pe piaţă. De altfel, România are cel mai mic preţ al energiei electrice din regiune. Este şi o pregătitre a etapei de după 2025, în care asigurăm că furnizorii vor face oferte corecte pentru consumatorii finali. În plus, aşa cum am promis, am propus abrogarea posibilităţii impunerii acelei taxe pe soare, a articolului care din 2026 ar fi dat eventual ANRE posibilitatea de a impune o taxă a prosumatorilor. Sunt azi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 MW”, potrivit lui Burduja.