„Combaterea violenţei în mediul şcolar este un efort complex care implică colaborarea între elevi, părinţi, cadre didactice, personalul şcolar şi comunitatea în ansamblu”, scrie pe Facebook secretarul de stat Florin Lixandru.

El prezintă şi „câteva strategii eficiente”.

„Promovarea unei culturi a respectului şi a non-violentei: Este important să se creeze un mediu şcolar în care comportamentele respectuoase şi non-violente sunt încurajate şi apreciate. Educaţie şi conştientizare: Implementarea programelor educaţionale care abordează subiecte precum bullying-ul, rezolvarea paşnică a conflictelor, empatia şi respectul poate contribui la creşterea conştientizării şi a înţelegerii consecinţelor violenţei. Promovarea relaţiilor pozitive: Încurajarea relaţiilor sănătoase între elevi şi între elevi şi adulţi poate ajuta la prevenirea comportamentelor violente. Aceasta poate include programe de mentorat, consiliere şi activităţi extracurriculare care promovează colaborarea şi solidaritatea. Supravegherea şi intervenţia: Asigurarea unei supravegheri adecvate în timpul pauzelor şi în alte momente-cheie poate contribui la prevenirea şi intervenţia în cazurile de violenţă. Este important ca adulţii să fie atenţi la semnele de conflict şi să intervină prompt pentru a preveni escaladarea situaţiilor”, potrivit lui Lixandru.

ULTIMELE ȘTIRI

Ce spune ChatGPT despre abilitățile cognitive ale lui Joe Biden? Președintele și-ar fi demonstrat capacitatea de a „procesa informații”

Evacuarea în masă a comunităţilor din regiunea Sumy / Zona nu mai poate fi locuită, ruşii bombardează zi şi noapte

Şapte stategii. Lixandru, despre combaterea violenţei în şcoli: Este un efort complex care implică colaborare

Te joci pe calculator mai mult de 3 ore pe zi? Cercetătorii spun că poţi dezvolta probleme

Vezi mai multe articole din categoria politic

El afirmă că ar fi nevoie şi de formarea cadrelor didactice şi personalului şcolar.

„Furnizarea de traininguri şi resurse pentru cadrele didactice şi personalul şcolar privind prevenirea şi gestionarea violenţei în şcoală poate îmbunătăţi capacitatea acestora de a răspunde eficient la situaţii dificile. Parteneriate comunitare: Colaborarea cu organizaţii locale, instituţii de aplicare a legii şi alte entităţi din comunitate poate spori eforturile de prevenire şi gestionare a violenţei în mediul şcolar. Consiliere şi suport pentru victime şi agresori: Este important să se ofere suport adecvat atât victimelor violenţei, cât şi celor care perpetuează comportamentele agresive, pentru a preveni repetarea acestor comportamente şi pentru a ajuta la vindecarea şi reintegrarea lor în comunitate. Prin implementarea unui set complex de strategii care implică educaţia, colaborarea şi intervenţia promptă, putem lucra împreună pentru a crea un mediu şcolar sigur şi stimulativ pentru toţi elevii”, încheie Florin Lixandru.