Rusia spune că a ucis un număr mare de soldaţi ucraineni cu o aşa-numită ”bombă cu vid” distructivă, într-o afirmaţie pe care Ucraina a numit-o rapid ca fiind o prostie, relatează CNN.

Şeful adjunct al Statului Major General al Forţelor Armate Ruse i-a spus ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, în timpul unei întâlniri, că până la 300 de soldaţi au fost ucişi ”ca urmare a unei lovituri precise a unei muniţii aeriene”, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării al Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informaţii pentru Apărare al Ucrainei, Andri Iusov, a declarat pentru CNN că afirmaţiile sunt ”prostii absolute şi propagandă, ca şi informaţiile ruseşti despre uciderea a 1500 de soldaţi ucraineni în regiunile Kursk şi Belgorod, ieri”. CNN nu poate verifica independent incidentul.

Generalul colonel Alexei Kim nu a indicat unde a avut loc atacul, dar a descris locul atacului drept ”punctul de desfăşurare al formaţiunii naţionaliste ”Kraken””, potrivit ministerului, referindu-se la o unitate specială a Serviciului de Informaţii al Apărării Ucrainei.

Kim a spus că ”o bombă cu detonare volumetrică” a fost folosită în atacul aerian, a informat sâmbătă RIA Novosti.

Armele volumetrice sunt cunoscute şi sub denumirea de bombe cu vid, arme termobarice sau explozivi combustibil-aer.

Distrugerea cauzată de o armă termobară este cauzată de valul de explozie pe care îl creează şi, de asemenea, de vidul rezultat din amestecul de aer-combustibil care aspiră oxigen pentru a susţine detonarea, potrivit Institutului Lieber pentru Drept şi Război din cadrul Academiei Militare West Point, New York.

Forţa unei astfel de explozii este suficientă pentru a prăbuşi clădirile şi a rupe organe. Zidurile sau chiar peşterile nu oferă protecţie, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor şi Neproliferare.

Detaliile asupra atacului aerian rusesc au apărut în timpul unei întâlniri la sediul Grupului Comun al Forţelor, unde Şoigu a auzit rapoarte de la comandanţi cu privire la situaţia actuală din ”zona operaţiunii militare speciale”, a spus ministerul, expresia Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

De asemenea, Kim nu a menţionat când a fost efectuat atacul, dar a menţionat că ”numai în ultima săptămână, ca urmare a muncii eficiente de recunoaştere şi sisteme de lovitură, trei complexe americane Patriot, un lansator de rachete multiple Vampire, mai mult de 10 sistemele de artilerie de fabricaţie străină şi depozitele de combustibil şi muniţii au fost distruse”, potrivit ministerului.

Kim i-a mai spus lui Shoigu, în timpul întâlnirii, că Ucraina ”suferă pierderi semnificative atât la echipament, cât şi la forţă de muncă, ca urmare a utilizării armelor de înaltă precizie şi a dronelor de atac”, a spus ministerul.