Rusia s-a opus prin veto la o rezoluție a ONU, într-o acțiune care elimină efectiv monitorizarea de către experții ONU a sancțiunilor impuse Coreei de Nord în legătură cu programul său nuclear, deși sancțiunile în sine rămân în vigoare.

Potrivit Associated Press, răsturnarea de situație provocată de Rusia în ceea ce privește monitorizarea – pe care a acceptat-o în mod repetat în trecut – a determinat acuzații occidentale potrivit cărora Moscova acționează pentru a-și proteja achizițiile de arme din Coreea de Nord, pe care vrea să le folosească în războiul său împotriva Ucrainei, încălcând astfel sancțiunile ONU.

Votul în consiliul format din 15 membri a fost de 13 voturi pentru, Rusia împotrivă, iar China s-a abținut.

Rezoluția Consiliului de Securitate ar fi prelungit mandatul grupului de experți cu un an, dar veto-ul Rusiei va opri funcționarea acestuia. Sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord rămân în continuare în vigoare.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat în fața Consiliului, înainte de vot, că națiunile occidentale încearcă să „sugrume” Coreea de Nord și că sancțiunile s-au dovedit „irelevante” și „desprinse de realitate” în ceea ce privește limitarea programului nuclear al țării.

Ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, a declarat în fața consiliului, după vot, că veto-ul Rusiei nu a fost nimic mai mult decât „încercarea unui membru al consiliului de a reduce la tăcere investigațiile obiective independente” privind încălcarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord.

El a spus că Rusia a acționat deoarece „grupul a început să raporteze în ultimul an despre încălcările flagrante ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU de către Rusia”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a condamnat veto-ul Rusiei ca fiind o „acțiune nesăbuită” care subminează sancțiunile impuse Coreei de Nord, avertizând în același timp împotriva intensificării cooperării dintre Coreea de Nord și Rusia, în special în condițiile în care Coreea de Nord continuă să furnizeze arme Rusiei în timp ce aceasta își duce războiul în Ucraina.

„Comunitatea internațională ar trebui să susțină în mod hotărât regimul global de neproliferare și să sprijine poporul ucrainean în timp ce își apără libertatea și independența împotriva agresiunii brutale a Rusiei”, a declarat Kirby reporterilor.

Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, a declarat că veto-ul Rusiei vine în urma unor tranzacții de armament între Rusia și Coreea de Nord care încalcă sancțiunile ONU, inclusiv „transferul de rachete balistice, pe care Rusia le-a folosit apoi în invazia sa ilegală din Ucraina de la începutul acestui an”.

Consiliul de Securitate a impus sancțiuni după explozia primului test nuclear al Coreei de Nord în 2006 și le-a înăsprit de-a lungul anilor, într-un total de 10 rezoluții care au încercat – până acum fără succes – să reducă fondurile și să limiteze programele sale nucleare și balistice.

Ultima rezoluție de sancțiuni a fost adoptată de consiliu în decembrie 2017. În mai 2022, China și Rusia s-au opus prin veto unei rezoluții sponsorizate de SUA, care ar fi impus noi sancțiuni, din cauza unui val de lansări de rachete balistice intercontinentale.

Consiliul de Securitate a înființat un comitet de monitorizare a sancțiunilor, iar mandatul grupului său de experți pentru investigarea încălcărilor a fost reînnoit pentru 14 ani.