Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani, în condiţiile în care aparatura medicală de ultimă generaţie face o diferenţă crucială în ceea ce priveşte salvarea nou-născuţilor cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave.

Salvaţi Copiii România, care a iniţiat, în premieră în România, cel mai complex program de dotare a maternităţilor şi secţiilor de neonatologie, pune în dezbatere publică rezultatele unei anchete care relevă nevoile din sistemul neonatologic.

ULTIMELE ȘTIRI

NYT: Trump s-a întâlnit cu Elon Musk pentru o potențială donație de campanie

Avocat: Tragedia de la Crevedia se rezumă la un singur cuvânt: bani

Emil Boc: Extremismul poate pune în pericol viitorul democratic al Europei

Siegfried Mureşan: Primarii liberali gospodari, principala armă în faţa discursului al populiştilor de la AUR

Vezi mai multe articole din categoria sanatate

Datele din cea mai recentă anchetă Salvaţi Copiii România arată că cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate este în neonatologie, respectiv 40%, postul de asistent social reprezintă a doua poziţie din perspectiva procentului locurilor vacante, de 33%; asistentele medicale de terapie intensivă neonatală necesită ani buni de formare şi nu există un număr suficient raportat la numărul de pacienţi şi gravitatea cazurilor. Naţional, în 7% din totalul naşterilor, mama este minoră, iar în 1% din cazuri mama are sub 15 ani. De asemenea, cezarienele reprezintă 50% din totalul naşterilor, în timp ce rata prematurităţii este de 9%.

Procentul cezarienelor este cu aproximativ 16% mai ridicat în cazul secţiilor de nivel 3, comparativ cu secţiile de nivel 1 şi cu 10% mai ridicat comparativ cu secţiile de nivel 2. Faptul este explicabil, pornind de la complexitatea mai ridicată a cazurilor adresate unităţilor de nivel 3.

Aparatura medicală, veche de 11 ani

Studiul mai arată că vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării obstetrică este de 11 ani. Necesarul mediu, exprimat pe unitate sanitară, de echipamente medicale este cel mai ridicat în cazul truselor de asistat naşteri fiziologice (6), surselor permanente de oxigen (6), sondelor endotraheale (4), pulsoximetrelor (4). Totodată, vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani. Necesarul mediu, exprimat pe unitate sanitară, de echipamente medicale este cel mai ridicat în cazul pulsoximetrelor (6), pompelor de perfuzie (4), monitoarelor (ECG, respiraţie, Sp02, temperatură, NIBP cu posibilitatea de înregistrare) (4), aspiratoarelor şi sondelor de aspiraţie nou-născuţi (4).

Programul de combatere a mortalităţii infantile al Salvaţi Copiii România este centrat pe două componente – dotarea cu aparatură medicală a unităţilor medicale şi lucrul în comunităţile vulnerabile, printr-o paletă de servicii sociale integrate, care să asigure accesul gravidelor şi mamelor atât la servicii de sănătate, cât şi la programe de educaţie şi sprijin socio-economic.

„Puţină lume ştie că cel mai mare risc de deces din viaţa unui copil este în perioada neonatală; aproximativ 50% din toate decesele copiilor au loc în primele 28 de zile de viaţă, iar reducerea spectaculoasă a numărului de decese la vârsta 0-1 an în ultimii 30 de ani nu este proporţională pentru toate subcategoriile de vârstă: mortalitatea neonatală a scăzut mult mai puţin comparativ cu celelalte etape de vârstă. Cu tot ceea ce s-a obţinut înregistrăm încă indicatori de mortalitate infantilă dubli faţă de media UE, cauza principală (în mai mult de o treime din cazuri) fiind prematuritatea. Suportul vital şi îngrijirea unui prematur necesită luni de zile, experienţă clinică şi multă aparatură medicală performantă, care să substituie uterul matern şi să permită supravieţuirea fără dizabilităţi. Vorbim de o specialitate medicală relativ nouă şi în evoluţie, care se sprijină pe progresul continuu ştiinţific şi tehnologic în domeniul medical. Echipamentele medicale necesare în secţiile de terapie intensivă neonatală trebuie să fie foarte performante şi upgradate periodic pentru a fi responsive la nevoile unor bebeluşi de 24-25 săptămâni de gestaţie şi 500 de grame”, explică Adriana Dan, Şef secţie Neonatologie Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 122 de unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.700 de echipamente vitale, investind peste 10 milioane de euro. Doar în 2023, Salvaţi Copiii a dotat peste 55 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 60.000 de copii.