„Fără energizante în copilărie și adolescență”, ne spun și medicii și ne va spune în curând și legea. Asta pentru că există riscul de supraconsum.

La vârste mici, băuturile energizante în exces pot modifica structuri ale inimii. Cu dereglări grave ale ritmului cardiac. 68% din adolescenții europeni consumă, în mod regulat, energizante, a constatat Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară. Un pericol uriaș pentru sănătatea copiilor se ascunde în acest fenomen.

O doză de 250 de mililitri de energizant conţine, în medie, 80 de miligrame de cafeină. În comparaţie, un espresso tare aduce între 40 şi 75 de miligrame.

Taurina este un alt ingredient. Un aminoacid produs și de organismul animal uman, care se găseşte în bilă, în ţesutul pulmonar şi în muşchi. Însă cea conţinută de băuturile energizante este produsă sintetic.

Unii producători includ printre ingrediente extract de guarana și ginseng. Ambele au cofeină. Per total, un adaos de chimicale care forțează temporar corpul să reziste mai mult fără somn, în situații care cer energie.

Ciprian Constantin, medic specialist Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice: „Îți cresc metabolismul bazal și atunci aceste energizante vin și cu un revers al medaliei la un moment dat, pentru că ai un puls mai accelerat, ești mai agitat, poți avea transpirații când ești într-o încăpere friguroasă pentru ceilalți. Apare scăderea capacității de concentrare și, după ce ai folosit aceste energizante o perioadă de timp, treci pe roșu – nu mai ești atent”.

Dependența de energizante se instalează în câteva săptămâni. Cu cât vârsta consumatorului e mai mică, cu atât efectele sunt mai importante. De aceea, recent vânzarea câtre minori a fost interzisă. Din păcate, tocmai adolescenții și tinerii sunt cei care amestecă sau alternează, la petreceri, alcoolul cu energizantele. Ambele au efect psihoactiv, capacitatea de autocontrol e afectată puternic, iar cei mai mulți consumatori ajung să bea mai mult alcool decât ar putea să consume în mod obișnuit. Inima bate prea repede și apare hipertensiunea. Arterele cononare, cele care irigă inima, se dilată.

Ciprian Constantin, medic specialist Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice: „Alcool plus energizant poate duce la hipoglicemie, la extrasistole, poate duce chiar la deces când este consumat în cantitate mare”.

Dacă băuturile energizante sunt consumate accidental de către un copil mic, mergeți de urgență la spital. Copilul are nevoie de reechilibrare și monitorizare cardiacă, până substanțele din băutură ies din organism.