Casa Albă a trasmis că alegerile din Rusia nu au fost „în mod evident nici libere, nici corecte”, având în vedere modul în care Putin şi-a întemniţat adversarii şi i-a împiedicat pe alţii să candideze împotriva sa.
Putin ar fi obținut 87,86 % din voturi, conform rezultatelor votului.
Putin câștigă alegerile prezidențiale din regiunea Herson cu 88,12% din voturi după procesarea a 100% din buletine.
Putin: „Rusia trebuie să fie și mai puternică, mai puternică, mai eficientă. Numărul mic de plângeri la sediul electoral în timpul alegerilor prezidențiale vorbește multe despre calitatea muncii”.
Dimitri Medvedev, fost președinte rus, l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru victoria sa în alegeri. Politicianul rus a calificat victoria drept o „victorie strălucită” într-o declarație pe platforma de socializare X și le-a mulțumit „prietenilor” pentru susținerea președintelui Putin.
Medvedev a fost președinte al Rusiei în perioada 2008-2012 și, din 2020, a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei – care sprijină procesul decizional al președintelui în ceea ce privește afacerile de securitate națională.
Președintele Putin a fost prim-ministru al Rusiei în timpul mandatului lui Medvedev.
Iulia Navalnaia, văduva regretatului politician rus de opoziție Alexei Navalnîi, a declarat că a scris numele soțului său pe buletinul de vot atunci când a votat la alegerile prezidențiale.
„Probabil că vă interesează ce am scris pe buletinul de vot, pentru cine am votat. Bineînțeles, am scris numele Navalnîi”, a declarat ea în fața ambasadei Rusiei din Berlin.
Ea a adăugat: „Nu se poate ca, cu o lună înainte de alegeri, principalul adversar al lui Putin, care oricum era în închisoare, să fie ucis”.
Navalnaia a participat la protestul „Miazănoapte împotriva lui Putin”, care a încurajat oamenii să iasă în ultima zi de vot și să își distrugă buletinele de vot.
„Pot să văd că toți acești oameni au venit la protestul nostru „Prânz împotriva lui Putin”, pentru că am stat la coadă tot timpul cu oameni care m-au susținut [pe mine]”, a declarat ea.
Lordul Cameron, ministrul britanic de externe, a declarat, după închiderea urnelor, că alegerile prezidențiale din Rusia nu au fost nici libere, nici corecte.
Scriind pe X, el a spus că alegătorii au avut o „lipsă de opțiuni” și că nu a existat o monitorizare independentă din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Organizația ajută la evaluarea măsurii în care alegerile sunt egale, corecte și transparente.
O serie de guverne străine, inclusiv cel britanic, au reacționat la victoria lui Vladimir Putin în alegerile prezidențiale.
Unul dintre primii care a reacționat a fost președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care l-a acuzat pe președintele Putin că „simulează alte alegeri”.
„Este clar pentru toată lumea din lume că acest personaj, așa cum s-a întâmplat deja de multe ori în decursul istoriei, este pur și simplu bolnav de putere și face totul pentru a conduce pentru totdeauna”, a spus el într-o declarație.
„Nu există legitimitate în această imitație de alegeri și nu poate exista”.
Victoria președintelui Putin a fost declarată la câteva ore după închiderea urnelor și se bazează pe sondajele la ieșirea de la urne. Rezultatele oficiale, după numărarea tuturor voturilor, vor fi afișate peste câteva zile, anunță Sky News.
La Moscova și în regiunile cu ora Moscovei la ora 20:00, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia s-au închis și a început numărarea voturilor. În capitală, alegătorii puteau vota și folosind sistemul de vot electronic la distanță (DEV). Putin ar fi obținut 87,86 % din voturi, conform rezultatelor votului.
Casa Albă a trasmis că alegerile din Rusia nu au fost „în mod evident nici libere, nici corecte”, având în vedere modul în care Putin şi-a întemniţat adversarii şi i-a împiedicat pe alţii să candideze împotriva sa.
Cu peste 114 milioane de persoane cu drept de vot, prezența la vot a fost de 73%, potrivit rapoartelor, în creștere față de 67,5% la ultimele alegeri din 2018.
Putin câștigă alegerile prezidențiale din regiunea Herson cu 88,12% din voturi după procesarea a 100% din buletine. Putin este lider în regiunea Belgorod cu 96,45% din voturi.
Putin a obtinut 93,27% din voturi dupa procesarea primelor 1,11% din protocoale la alegerile prezidentiale rusesti din Crimeea, potrivit Comisiei Electorale Centrale.
El obține 88,12% din voturi după ce a procesat 100% din protocoalele la alegerile prezidențiale ale Federației Ruse din regiunea Herson.
Putin câștigă 92,95% din voturi după procesarea a 90,26% din protocoalele la alegerile prezidențiale ale Federației Ruse din regiunea Zaporojie.
Peste opt milioane de persoane au votat online la alegerile prezidențiale din Rusia, a declarat un oficial al comisiei electorale. Anterior, Keir Simmons, corespondentul internațional șef al rețelei partenere din SUA a Sky News, NBC, a declarat că prezența la vot a fost de 73%.
Simmons a precizat că aceasta a fost o prezență mai mare decât la ultimele alegeri din 2018 – care a fost de 67,5%, a anunțat mai devreme agenția rusă de știri TASS, relatează agenția de știri TASS. Cu toate acestea, cifrele privind prezența la vot sunt aproape imposibil de confirmat într-o țară cu 11 fusuri orare, a adăugat dl Simmons.
Citește și